МАНС: Комисија да обави саслушање Лукшића и Лазовића

Мрежа за афирмацију невладиног сектора доставила је данас скупштинској Комисији за праћење и контролу приватизације представку којом тражи да се утврди да ли је тендер за закуп Валданоса спроведен транспарентно и у складу са законом.
Из МAНС-а су предложили Комисији да на сједници донесе препоруку Савјету за приватизацију да у року од 15 дана закаже сједницу на којој ће одлука о давању у закуп увале Валданос компанији Кјубус лукс бити поништена. Уз представку, МAНС је члановима Комисије доставио све финансијске извјештаје компаније Кјубус лукс и још једном указао на сва кршења закона и тендерске процедуре која су претходила одлуци Савјета за приватизацију да дугогодишњи закуп увале Валданос додијели британској компанији.
,,Од Комисије смо такође затражили да оствари увид у комплетну тендерску документацију, као и у понуду Кјубус лукса", наводи се у саопштењу. МAНС је посебно сугерисао Комисији да обрати пажњу на финансијске извјештаје Кјубус лукса из којих се недвосмислено види да се ова компанија није могла квалификовати на тендеру, као и да су чланови Тендерске комисије, на челу са потпредсједником Владе, Вујицом Лазовићем, грубо прекршили тендерску процедуру, преноси Мина бизнис.
Против Лазовића су поднијели и кривичну пријаву због сумње да је у тендерском поступку злоупотријебио службени положај и фаворизовао Кјубус лукс. Због тога МAНС Комисији предлаже да саслуша Лазовића који је у то вријеме био и предсједник Савјета за приватизацију који би пред члановима Комисије требало да објасни на који начин и по којим критеријумима је Кјубус лукс побиједио на тендеру за Валданос.
Поред Лазовића, МAНС је предложио и саслушање садашњег предсједника Савјета за приватизацију, Игора Лукшића имајући у виду да су претходне седмице са проблемима у вези са Валданосом упознали и Лукшића лично.
,,Нажалост, како је изостала адекватна реакција са највиших адреса у Влади, сматрамо да су се створили услови да Скупштина употријеби контролну функцију и одреди се према поступању Владе и њених тијела у случају Валданос", најавили су из МAНС-а. Они сматрају да Скупштина сада има прилику да на веома конкретном случају покаже да ли контролна функција извршне власти постоји само у теорији, или у тој инситутуцији заиста постоји политичка воља да се случајеви бруталног кршења закона, као што је случај са Валданосом на адекватан начин процесуирају.

 

 


(Агенције, 21. 02. 2011.)
Датум: 22.02.2011
Close
Close