Жељезара, Радвент и Техностил од 1. марта у штрајку

Никшићки металурзи у уторак, 1.марта, крећу са новим штрајком незадовољни пошто им још нијесу исплаћене три заостале зараде, регрес за прошлу годину, као и дуговање на име стамбених средстава за 2008. годину. Према ријечима предсједника Синдиката Јанка Вучинића радници и Синдикат траже и континуирану производњу јер тренутна која се обавља више производи губитке. Такође траже и исплату зарада за додатне послове које су радници обављали љетос, а односе се на полагање електрокаблова за пећ када се уграђивала нова опрема, рушења озида пећи и казана, пописа, сакупљања челичног отпада у фабричком кругу. Уколико штрајк не буде дао жељене резултате радници ће бити принуђени да дуговања траже преко Привредног суда што би значило увођење репрограмираног стечаја. Њима ће се у штрајку прикључити и радници Радвента и Техностила, некадашњих погона Жељезаре, а сада посебних акционарски друштава. Радвентом газдује МНСС, као и Жељезаром.
,,Садашња производња у Челичани се одвија са прекидима јер се основне сировине набављају на "кашичицу" и таква производња ствара само губитке тако да је боље прекинути него тако радити. A ми тражимо само континуирану производњу јер желимо да радимо и зарађујемо. Уколико штрајк не би дао очекиване резултате, јер не можемо штрајковати дуго пошто су запослени без плата, онда би ишли са захтјевом према Привредном суду што би значило увођење репрограмираног стечаја. У том случају очекујемо помоћ државе, а та помоћ би се састојала у покретању производње и социјалном програму, што би значило и коначни раскид са МНСС-ом. Социјални програм који је понудило пословодство је једна велика превара јер не вјерујем да ће исплатити новац који су обећали. Прије два дана су се коначно огласили из Министарства економије да они нијесу учествовали у изради тог социјалног програма“ казао је "Вијестима" Вучинић.
 



Aко изостане помоћ државе штрајк селе у Подгорицу
 



Уколико, како је казао, изостане помоћ државе у случају репрограмираног стечаја металурзи ће морати да промијене мјесто окупљања и из Никшића преселиће се за Подгорицу.
"Мјесто одржавања штрајка биће радни простор а окупљаћемо се и на фабричком тргу испред замајца или у управној згради, што зависи од временских прилика. Та окупљања имаће више информативни карактер гдје ћемо људе обавјештавати о евентуалним новитетима. Још увијек се нико не оглашава из Владе. Aко они не желе да траже да власник Жељезаре положи 20 милиона еура на име депозита за нове инвестиције, што су уговором утврђене обавезе, ми ћемо да тражимо оно што је наше" поручио је предсједник Синдиката никшићких металурга.
 


Траже састанак са инвеститором
 



Марко Мирјачић, предсједник Синдиката Техностила, казао је да су одлучили да се прикључе жељезарцима јер се ситуација у њиховом предузећу не помјера са мртве тачке. "У предузећу нема никаквог напретка. Постоји само наговјештај од управника да постоји наводни инвеститор. Зато од њега захтијевамо да се у току ове седмице састанемо са тим новим инвеститором да видимо његове планове за Техностил. Тражимо да нам се исплате заостале зараде за новембар, децембар и јануар и да производња коначно почне" казао је Мирјачић.
 



(Вијести, 23. 02. 2011.)




Датум: 23.02.2011
Close
Close