Викиликс: Држава је слијепа кад је Мило у конфликту интереса

Власништво породице Ђукановић у Првој банци показује да црногорски Закон о конфликту интереса има огромне рупе, оцијенио је бивши отправник послова Aмбасаде СAД у Подгорици Стивен Контос. У депеши, коју је Стејт департменту послао, највјероватније почетком прошле године, Контос говори о новом Закону о конфликту интереса. У оквиру тога, под насловом "Слијепи на највеће конфликте?", он детаљно обавјештава Вашингтон о томе ко су власници Прве банке, како је бивши премијер Мило Ђукановић купио њене акције, како је докапитализована и како јој је Влада одобрила кредит од преко 40 милиона еура.
"Наши бројни саговорници, укључујући опозиционе политичке лидере (чија имена су прецртана у документу), казали су нам да је нови Закон о конфликту интереса бољи у односу на претходни. Међутим, случај Прве банке показује, да садржи огромне рупе. Додатно, примјена закона је недовољно јасна“, оцијенио је Контос у депеши до које је дошао „Викиликс“, а „Вијести“ објављују у сарадњи са британским „Гардијаном“.
Aмериканци замјерају што се закон односи само на јавне функционере и чланове њиховог домаћинства (најближе сроднике), али не и на друге рођаке и што не ограничава функционере који право на имовину или приходе преносе на трећа лица.
„Ове празнине су дошле до изражаја током контроверзе која је окруживала Прву банку, највећу црногорску домаћу банку, која се недавно суочила са оштрим финансијским потешкоћама“, написао је Контос у документу који је означен као осјетљив.
Прва банка, пише у документу, има снажне везе да породицом и пријатељима премијера Мила Ђукановића. Контос је прецизирао да премијеров брат, Aцо има највећи дио, док његова сестра Aна Коларевић, има мали удио: „Управни одбор укљућује бројне Ћукановићеве старе пријатеље“. У августу 2007, сам Мило Ђукановић, који је тада био ван владе, узео је кредит од 1,5 милиона еура од непознате лондонске банке како би купио дио Прве, преко своје фирме Капитал инвест.
 




(Вијести, 07. 03. 2011.)
 




Датум: 07.03.2011
Close
Close