ОО Бар: Ђуровић: Власт финансијски урушила град

 „Према последњим процјенама, које још увијек нису коначне, задужење Општине Бар је негдје око 31,7 мил еура. Може се очекивати да дуг настави да расте, обзиром да обавезе непрекидно пристижу, а у ову бројку нису урачунати дугови према јавним предузећима чији је општина Бар оснивач“, саопштио је Дејан Ђуровић, један од челника ДФ-а у у барској општини и одборник НОВЕ у СО.

У сусрет празнику Општине Бар, 70-годишњици ослобођења града, Ђуровић је издао саопштење у којем је упозорио да је тренутна финансијска ситуација најгора од ослобођења града,
„Досадашња власт (а изгледа да ће и садашња бити таква) финансијски је успјела да уруши град горе и од земљотреса 1979. год.
 
Општина ни ове године није успјела да оствари капитални буџет преко 30%,као ни претходних година, осим 2007. када је продат Маљевик; ова власт ниједном није успјела да оствари капитални буџет преко 50%. Оваква ситуација у какву су запали и општина, а самим тим и сви грађани Бара  резултат је слабе и неодговорне кадровске политике партија на власти и руководства Општине.
 
Поставља се питање зашто први човјек општине није промијенио менаџерски тим који није постизао никакве резултате и општина Бар је сваке године тонула у све веће и веће задужење. Ако томе додамо да је предсједник, у име општине преузимао дугове фирми без знања и сагласности скупштине, онда постаје јасно како је општина запала у ову ситуацију и зашто је дуг оволики.
Показаћу вам Уговор о преузимању права и обавеза којим је општина Бар неосновано преузела дуг од ЗИБ Бар у стечају АД . У члану 4. овог уговора стоји: „ Општина Бар, сходно своме правном интересу, преузима сва права и обавезе да организује завршетак изградње стамбено пословног објекта А-6 и након завршетка преда га корисницима.“ Сложићете се са мном да је веома интересантно да неком може бити „од интереса“ преузимање туђих обавеза. Сходно овом уговору просвјетни и здравствени радници могу захтијевати од општине Бар завршетак радова, а самим тим и сматрати општину одговорном за непоштовање рокова.
Кад смо већ код преузимања, напомињем да је општина по основу гаранција преузела и кредит код Прве Банке од 2.500.000 еура, због чега је рачун општине готово свакодневно у блокади. Процјена је да су дневне обавезе по основу камата само за ову гаранцију негдје око 970 еура.
У садашњој ситуацији када још увијек није формирана нова извршна власт ни након шест мјесеци од одржаних избора, а евидентан је финансијски колапс општине, најмање што би требао да уради  предсједник општине Бар је да сазове  ванредну сједницу општинског парламента на којој би предочио да је општина практично већ у банкроту и да он сам захтијева персоналну одговорност за овако стање.
Стављањем „рачуна под тепих“ и скривањем правог стања највише штете имају сами грађани Бара. Жао ми је што грађани Бара, умјесто свечаних отварања капиталних објеката,  дочекују дан општине у оваквим околностима“, стоји у текст саопштења који смо пренијели интегрално. 
 
 
(ИН4С, 24. 11. 2014.)
 



Датум: 08.12.2014
Close
Close