Ђукановић: Електронска 
идентификација за нову крађу

Ђукановић: Електронска идентификација за нову крађу

Са­да­шњи мо­дел елек­трон­ске иден­ти­фи­ка­ци­је би­ра­ча у Цр­ној Го­ри је ап­со­лут­но два ко­ра­ка уна­зад по пи­та­њу ква­ли­те­та кон­тро­ле из­бор­ног про­це­са, и она ни­ка­ко не во­ди на­при­јед, ре­као је ју­че шеф по­сла­нич­ког клу­ба Де­мо­крат­ског фрон­та и пред­сјед­ник Из­вр­шног од­бо­ра Но­ве срп­ске де­мо­кра­ти­је Ми­лу­тин Ђу­ка­но­вић. Он је за „Дан” ре­као да уре­ђа­ји за елек­трон­ску иден­ти­фи­ка­ци­ју би­ра­ча не мо­гу пре­по­зна­ти фал­си­фи­ко­ва­не ис­пра­ве и да то по­ка­зу­је да се у ова­кав си­стем не мо­же вје­ро­ва­ти.

– Ви­дје­ли сте да по­сто­ји ве­ли­ки број би­ра­ча ко­ји уоп­ште не­ма­ју фо­то­гра­фи­је. Као да су не­ки љу­ди ко­ји су уче­ство­ва­ли у из­ра­ди елек­трон­ске иден­ти­фи­ка­ци­је за­бо­ра­вили да је су­шти­на би­ла да се сма­њи су­бјек­тив­ни од­нос чла­но­ва бир­ач­ког од­бо­ра, а са­да је све опет на би­рач­ком од­бо­ру – ис­та­као је Ђу­ка­но­вић.

Ка­ко је ре­као, си­стем елек­трон­ске иден­ти­фи­ка­ци­је би­ра­ча је пот­пу­но ком­про­ми­то­ван и, на­жа­лост, не­ке не­вла­ди­не ор­га­ни­за­ци­је и не­ки опо­зи­ци­о­ни пред­став­ни­ци да­нас то­ме не при­да­ју пре­ве­ли­ки зна­чај.

– Ми ми­сли­мо да је су­шти­на, да би из­бо­ри уоп­ште мо­гли да бу­ду одр­жа­ни, да бу­де из­вр­ше­на ко­рект­на елек­трон­ска иден­ти­фи­ка­ци­ја би­ра­ча. Ова­кав си­стем са­да је до­дат­на пре­ва­ра при­ли­ком са­ме иден­ти­фи­ка­ци­је би­ра­ча – ре­као је функ­ци­о­нер Фрон­та.
Ђу­ка­но­вић је на­вео да ова­кву елек­трон­ску иден­ти­фи­ка­ци­ју сло­бод­но мо­гу да ба­це, јер је прак­тич­но бес­ко­ри­сна. Она је, ка­ко сма­тра, не­у­по­тре­бљи­ва, и чак је са ова­квом елек­трон­ском иден­ти­фи­ка­ци­јом без спре­ја ја­сно да иде­мо два ко­ра­ка уна­зад по пи­та­њу кон­тр­о­ле про­це­са.

– Ова­ква елек­трон­ска иден­ти­фи­ка­ци­ја би­ра­ча је не­при­хва­тљи­ва за љу­де ко­ји за­и­ста же­ле да из­бор­ни про­цес про­ђе ко­рект­но. Ја сам и ра­ни­је на­бро­јао због че­га је она та­ква и не сум­њам да ће Де­мо­крат­ска пар­ти­ја со­ци­ја­ли­ста, ко­ја је скло­на из­бор­ним кра­ђа­ма, и то да зло­у­по­три­је­би – сма­тра Ђу­ка­но­вић.

Ис­та­као је да уре­ђај ова­кав ка­кав је не­ма сво­ју функ­ци­ју, јер не кон­тро­ли­ше да ли је лич­ни до­ку­мент фал­си­фи­ко­ван или не. На­вео је да су из ДФ-а до­ка­за­ли да са­да мо­гу да се ко­ри­сте и дру­ги фал­си­фи­ка­ти, и не­ма ве­зе да ли ће сам уре­ђај за елек­трон­ску иден­ти­фи­ка­ци­ју за­ка­за­ти на дан из­бо­ра.

– Су­шти­на је да еле­мен­тар­не функ­ци­је овог уре­ђа­ја са­да не­ма. То је тре­ба­ло да бу­де елек­трон­ска иден­тиф­ика­ци­ја и да елек­тро­ни­ка по­мог­не при иден­ти­фи­ка­ци­ји би­ра­ча, али ова елек­тро­ни­ка не по­ма­же, не­го од­ма­же. По­што је ДПС пре­по­знат као ор­га­ни­за­ци­ја ко­ја се ба­ви фал­си­фи­ко­ва­њем лич­них до­ку­ме­на­та, елек­трон­ска иден­ти­фи­ка­ци­ја је би­ла на­ми­је­ње­на да то спри­је­чи. Са­да, ипак, те функ­ци­је не­ма. И, на­жа­лост, од­ре­ђе­не не­вла­ди­не ор­га­ни­за­ци­је и опо­зи­ци­о­не пар­ти­је то­ме ни­је­су хтје­ли да при­да­ју аде­ква­тан зна­чај, али то је пи­та­ње на ко­је ће јед­ном мо­ра­ти да од­го­во­ре – са­оп­штио је Ђу­ка­но­вић.

Ка­зао је да се бо­ји да ће у пред­сто­је­ћим про­це­си­ма све сла­бо­сти ово­га си­сте­ма ДПС ис­ко­ри­сти­ти и опет по­кра­сти из­бо­ре.

– Ка­да Де­мо­крат­ска пар­ти­ја со­ци­ја­ли­ста ор­га­ни­зу­је из­бо­ре, они не мо­гу би­ти де­мо­крат­ски и ре­гу­лар­ни – твр­ди функ­ци­о­нер ДФ-а.

На­гла­ша­ва да је нај­ва­жни­ји услов за одр­жа­ва­ње из­бо­ра да иден­ти­фи­ка­ци­ја би­ра­ча бу­де не­спор­на и да се ни­чим не мо­же до­ве­сти у сум­њу.

– Елек­трон­ска иден­ти­фи­ка­ци­ја би­ра­ча им­пле­мен­ти­ра­на на ова­кав на­чин си­гур­но то не обез­бје­ђу­је, већ ства­ра пред­у­сло­ве за ве­ли­ку из­бор­ну пре­ва­ру – ми­шље­ња је Ђу­ка­но­вић.
 
 
(ДАН, 16. 04. 2016.)



Датум: 16.04.2016
Close
Close