Фалсификовали снимак 
                   да лажно оптуже Мандића и Радуновића

Фалсификовали снимак да лажно оптуже Мандића и Радуновића

На суђењу посланицима Демократског фронта Андрији Мандићу и Славену Радуновићу, који су оптужени за насилну промјену уставног уређења на прошлогодишњим октобарским протестима, приказани су видео снимци са митинга. Снимак је по тврдњи одбране и оптужених, монтиран и фалсификован, за потребе Тужилаштва, како би се потврдила њихова теза да су Мандић и Радуновић починили дјело које им се ставља на терет.

Са снимка које је Тужилаштво понудило као доказ, уклоњене су све изјаве Мандића и Радуновића које су дали на скупу 24. октобра прошле године, а које су ишле у прилог смањивању тензија. Такође, са снимка су склоњене, по налогу Тужилаштва, све изјаве осталих посланика ДФ-а, који су позивали на мир те ноћи, као и молбе које су упутили грађанима, да све треба да протекне мирно.

Како је утврђено на јучерашњем рочишту, кључни снимак Тужилаштва је монтиран и препакован, тако да је њиме измијењена комплетна хронологија догађаја. Тако се на том монтираном снимку види да Радуновић последњи говори те вечери, што не одговара истини, јер се последњи 24. октобра 2015. године обратио начелник подгоричке полиције Јовица Речевић. Да би своје тврдње поткријепили, Тужилаштво је на снимку, измонтирало да Речевић говори прије Радуновића, како би се послала лажна слика догађаја.

Мандић: Диктатура једног човјека и његове банде

Функционер Демократског фронта Андрија Мандић оцијенио је да се данас у судници набоље могло видјети о каквом процесу се ради, када је Тужилаштво почело са извођењем доказа.

„Новинари који су данас пратили суђење могли су се увјерити да су наше тврдње, да се овдје ради о монтираном политичком процесу на којем истрајава један дио правосуђа, потпуно оправдане.

Кад имате диктатуру у једној земљи, као што имамо диктатуру у Црној Гори, од стране једног човјека и од стране криминалне банде која је ову земљу зграбила у своје руке, онда никога не треба да чуди ово насиље и монтирани судски процеси.

Диктатор свакако има потребу да сачува неограничену власт и када остане у мањини, потрудиће се, злоупотребљавајући сваку од заробљених институција, а несумњиво је један од најзаробљенијих управо Тужилаштво, да их користи, како би се та власт очувала по сваку цијену.

Вјерујте да сам се осјећао непријатно као грађанин, док сам гледао оно што нуди Тужилаштво као доказе. Стидио сам се за њих и срамота ме што имамо проблем, са нечим што се зову институције ове земље, а које би требало да раде у складу са уставом и законом и у интересу грађана Црне Горе,“ рекао је Мандић.

Радуновић: Тужилаштво дотакло дно

Да је данашње суђење било право понижење за читави правосудни ситем у Црној Гори, сматра и Славен Радуновић.

„Доказало се све што смо причали о овом процесу, али је на површину испливало и то да су спремни да фалсификују видео материјал, који наводно служи као доказ у овом поступку.

Прво су из једног дијела видео материјала избрисали читав један период у којем се чује како посланици, између осталих Мандић и ја, умирујемо народ и радимо све супротно од онога за шта смо оптужени. А онда је дошло до нечега што је могуће једино у Сјеверној Кореји, и изгледа у Црној Гори, да је хронологија догађаја промијењена како би била у складу са оним што одговара тужиоцу.

Тако су, на снимку које нуди Тужилаштво, друго јављање начелника подгоричке полиције Јовице Речевића, на поменутом скупу, када је објашњава грађанима како је Ранко Кривокапић, на путу ка Скупштини, пребацили да буде прије мог обраћања народу. Тако су хтјели да докажу да сам био у сазнању да је Ранко Кривокапић на путу ка Скупштини, али сам и поред тога обавијестио грађане да се не зна гдје је он да би наводно изазвао панику или побунио грађане.

Наравно, то је класичан фалсификат, јер постоје снимци на којима се јасно види да се Речевић, други пут обраћа, тек након мог обраћања, када кажем да не знамо гдје је Ранко Кривокапић и да га није брига за народ. Овим фалсификатом је Тужилаштво дотакло дно,“ рекао је Радуновић.

Кроз призму овог случаја, он је позвао јавност, да посматра и друге случајеве који се пакују ових дана.

„Данашње суђење, кроз призму понашања тужиоца, даје нам за право да апсолутно сумњамо на све доказе који нуде. Кроз ово понашање Тужилаштва треба гледати и доказни материјал оличен у праћкама, професионалном свједоку Синђелићу и осталим ‘доказима’. Добили смо прилику да видимо како све изгледа на дјелу у држави коју води Мило Ђукановић“, истакао је Радуновић.

ИН4С, 15.11.2016.



Датум: 15.11.2016
Close
Close