Мандић: ДПС би 
                власт чувала и крвопролићем

Мандић: ДПС би власт чувала и крвопролићем

Ноћ прије избора једна телевизија објавила је информацију о хапшењима у Подгорици, а ја сам за конкретна дешавања од 16. октобра, која је СДТ квалификовао као оснивање криминалне организације и тероризам у покушају, сазнао од министра унутрашњих послова Горана Даниловића, присјећа се на почетку разговора за „Монитор“ Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера ДФ-а.

Мандић појашњава: “Министар унутрашњих послова ме је замолио да руководство ДФ јавно позове присталице да се не окупљају испред Скупштине након завршених избора. Одговорио сам да наши људи имају врло прецизна упутства која су саопштена на нашем завршном скупу у Подгорици и да ће они резултате избора чекати у својим кућама. Тек након свих пребројаних гласова и потврђене побједе предсједништво ДФ би их позвало да изађу на улице. Дакле, наши људи не би без позива излазили на било какве прославе, па самим тим нема потребе да их у току гласања апелима и причом о тероризму плашимо и обесхрабрујемо.

Изборна кампања ДПС-а, због непостојања било каквог озбиљног резултата у реалној политици Ђукановићеве владе, измјештена је у безваздушни простор угрожености државе. Покретање директног телевизијског преноса спречавања “државног удара” на дан гласања је режимска ујдурма којом је нанијета ненадокнадива штета опозицији. На крају се испоставило да је то била класична подметачина и намјештаљка у режији врха црногорског режима, односно криминалне банде Мила Ђукановића, с циљем да се у посљедњем моменту спасу изборног пораза.

– Да ли се препознајете у неименованој „политичкој групацији“ која је требало да узме учешће у окупацији парламента?

МАНДИЋ: Све што је саопштавано након избора, а нарочито од стране специјалног тужиоца, личило је на једну трагикомедију. Тачније, то је чиста комедија, у којој су се почели појављивати разни, претежно увезени глумци, а као пратња те организоване лажи и глупости, појавио се режимски медијски шљам, а нарочито је у томе предњачио онај из Србије. На челу те монструозне медијске групе налази се добро познато лице једног преваранта, који је за крвави новац спреман буквално на све.

– Из  јавно познатих информација, ДФ се у везу са терористима и њиховим плановима доводи због тога што је један од ваших лидера (Милан Кнежевић) на завршној конвенцији позвао присталице ДФ да се 16. увече окупе пред парламентом. Шта је био циљ тог окупљања?

МАНДИЋ: Те вечери је Милан Кнежевић одржао веома надахнут говор, али у њему нема никаквих позива на окупљање испред парламента. Баш те вечери, као што сам рекао, наше присталице су добиле прецизна упутства од стране предсједништва ДФ-а, да резултате избора прате код кућа а да ћемо се након пребројаног и последњег гласачког листића и извјесне опозиционе побједе обратити грађанима. Више пута смо саопштили да нам не падају на памет било какви инциденти, а да грађани имају право да прославе побједу, јер то није било каква побједа, већ ослобађање Црне Горе након скоро тридесет година владавине једног човјека и његових тајкунских, криминалних и параполицијских група.

У овом тренутку, када Црну Гору покушавају да претворе у конц. логор, да у њој заведу класичну диктатуру, изврћу, лажирају и монтирају разне изјаве и покушавају да им дају други контекст. Не видим зашто би било забрањено било коме да прослави побједу, али проблем је у  другоме – врх ДПС-а ни по коју цијену не жели да призна изборни пораз. Спремни су да изазову најтеже сукобе са трагичним посљедицама само да би се сачувало мафијашко царство Мила Ђукановића. Прије или касније ће схватити да је њихово вријеме прошло, а да насиље режима само још кратко може од мањине правити већину.

 – Неке ваше колеге су, након избора, говориле да су тог 16. октобра и до вас стизала упозорења о могућој и озбиљној пријетњи. Шта нам можете рећи о томе?

МАНДИЋ: Да, били смо лично угрожени, чак и по Катнићевој верзији, ти ,,терористи’’ су требали да пуцају у нас и наше породице, а по том накарадном сценарију, ако би неко и преживио, ухапсио би Мила Ђукановића. Ето, колико је била глупо монтирана читава ова прича, на којој и данас упорно истрајавају режимски медији и СДТ Катнић.

Благовремено смо упозорили специјалног државног тужиоца о информацијама које имамо о томе да режим припрема сукобе и напад на лидере опозиције у ноћи избора. Он се још није огласио поводом тих наших тврдњи, а са друге стране је постао важна карика бруталне монтаже у режији врха ДПС-а, криминала и тајне полиције, што га потпуно дискредитује као професионалца који може да се бави оним што му је у опису посла. Информације које су људи из ДФ доставили тужилаштву, показале су се као апсолутно тачне, а за дио малверзација ДПС-а постоје и видео снимци, као јасни докази. За разлику од праћки, ХТЗ опреме и сличних жилета, ДФ је јавности представио експлицитне доказе, на основу којих је СДТ могао одмах да приступи лишавању слободе оних који су кршили закон.

– Премијер Ђукановић тврди да сте му „радили о глави“ и од тужилаштва тражи акцију. Очекујете ли да би прича могла отићи у том правцу?

МАНДИЋ: Мило Ђукановић је лажов и кукавица, што се показало на десетине пута у његовој каријери. Он је уплашен, јер је суочен са чињеницом да његова партија, и поред свих измишљотина, злоупотреба силе и тужилаштва, подмићивања, има тек 35 мандата у парламенту, и да је поражен на овим изборима.

– Избори су остали у сјенци „пуча“. Шта би се десило да је опозиција освојила макар два мандата више?

МАНДИЋ: Да није било “пуча” опозиција би освојила још најмање та два мандата и вјероватно би већ била изабрана Влада од политичких странака које би ДПС преселиле у опозиционе клупе.  Због тих мандата смо и имали директни пренос спречавања тзв. државног удара. Али и поред свега тога још имамо могућност да се формира мањинска влада, и да се ДПС развласти.

– Имате ли информацију о реакцијама на опозициону понуду мањинским националним партијама да, уз вашу подршку, формирају владу?

МАНДИЋ: Опозиција је казала да би подржала чак и владу коју би у потпуности чиниле мањинске партије. Ако то није издашна понуда, онда не знам шта је. Видимо да се калкулише са тим да ДПС нуди некоме једно, некоме два мјеста у влади, потпредсједника Скупштине… Ми им нудимо све,  нека измјере нашу понуду и понуду ДПС-а, па онда поштено саопште својим гласачима која је коректнија и која је више на корист мањинским народима и свим грађанима.

– Уколико Марковић формира владу како ће реаговати опозиција?

МАНДИЋ: Било би веома чудно да мањинске партије подрже владу на чијем је челу неко попут Душка Марковића, који је заједно са Милом Ђукановићем, са позиције тајног полицајца, активно учествовао у прогону мањина.

Опозиција ће имати одговор на евентуално формирање владе од стране ДПС-а, а у игри су све опције. Сигуран сам да ћемо заједно одабрати ону која доноси успјех, али и даље очекујемо да мањинске странке прихвате нашу понуду и ослободе Црну Гору од диктатуре. Јасно нам је да се они налазе под притиском и да се и ова ујдурма од наводног државног удара такође користи у сврху прављења владе ДПС-а, али знамо да људи у тим странкама посједују храброст и одговорност да се изборе са свим искушењима.

– Да ли ће Ваша сарадња бити формализована на неки начин или ћете наставити свако за свој рачун?

МАНДИЋ: Послије дуже времена опозиција функционише веома коректно, уважавајући договоре и градећи повјерење. Свима је јасно да свака врста кохабитације са режимом или чашћавање компромитованих, криминализованих и корумпираних државних институција изразима типа “независни”, “професионални”, “одговорни”, увијек иде на штету грађана и опозиције, а у корист режима. Јасно је зашто припадници режима, који се стицајем околности нађу у проблему, одмах почну да јавно хвале рад и професионалност полиције, тужилаштва, а обавезно искажу чврсту вјеру у непристрасност судства, јер у крајњем свако може уочити да су посрнуле режимлије по правилу само симболично санкционисане.

Потпуно друга правила важе за опозицију, па сви имамо обавезу да то јавно жигошемо. Сигуран сам да ћемо тако наставити, а региструјем и снажну подршку грађана таквом ставу. Подсјећам да нас је 16. октобра, под онаквим терором и пресијом, подржало 180.000 грађана. То је снага која може и мора да донесе промјене Црној Гори.

Црној Гори не пријети ДФ него пљачкаши и лопови

– ДФ покушавају приказати као политичку групацију која се не бори против ДПС него против Црне Горе. То нас враћа у 24. октобар прошле године: Да ли сте тада планирали „окупацију парламента“ и шта сте ви лично мислили изјавом да „вечерас све мора бити завршено“?

МАНДИЋ: Након тог цитата иде и разрада која је садржала наш план да у парламенту, договором свих политичких субјеката, дођемо до прелазне владе, која би тешку политичку кризу разријешила слободним и поштеним изборима.

Нападима на ДФ желе се прикрити једноставне чињенице да се против Црне Горе боре највише они који су је деценијама пљачкали, уништили њену привреду, десетине хиљада људи оставили без посла, а у исто вријеме од те пљачке су се пунили џепови предсједника ДПС-а, његове фамилије, кумова, пријатеља, тајкуна, као и оних мрачних ликова из свијета подземља који подржавају Ђукановића.

Против Црне Горе су они који краду изборе, уцјењују грађане, купују личне карте, који су заробили све институције, који су од тајне полиције и појединих полицијских структура створили одреде задужене за одбрану власти једног човјека, а спремни су да масакрирају његове политичке противнике…

Против Црне Горе су они који убијају новинаре, нападају медије, њихове уреднике и новинаре, уништавају њихову имовину… Е то су непријатељи Црне Горе, а на њиховом челу се налази Мило Ђукановић.

Ђукановић брине само о свом џепу

– Како коментаришете тврдње о „традиционалном партнерству“ ДПС и националних партија?

МАНДИЋ: То је неистина, предсједник ДПС-а је од раних деведесетих био неко ко прогања мањине, а то се наставило у више наврата и касније, о чему постоје бројни докази. Безочним лажима, јефтином пропагандом, уцјенама и заплашивањем, у једном тренутку је неке представнике мањина успио да убиједи да је он неки њихов пријатељ. Он није пријатељ ни Црногораца, ни Срба, ни Бошњака, ни Муслимана, ни Албанаца, ни Хрвата… Он никоме није пријатељ осим свом џепу, интересује га само очување голе власти и тада је спреман на све.

Зато, сви који желе другачију, слободну, демократску Црну Гору у којој ће бити равноправни сви грађани и све националне заједнице, треба да презру и одбаце тога човјека јер је већ направио довољно зла.

Монитор, 18.11.2016. Датум: 18.11.2016
Close
Close