Мандић: Тражимо понављање
                  избора и владу коминистара

Мандић: Тражимо понављање избора и владу коминистара

Наша идеја је да се демократским путем изађе из кризе, а да поновљене изборе припреми и организује нова влада, која би била формирана на коминистарском принципу, како је и раније предлагао Демократски фронт, истакао је у интервјуу за „Дан“ предсједник Нове српске демократије и члан Предсједништва ДФ-а Андрија Мандић.

Он је казао да умјесто да избори ријеше тешку политичку кризу у којој се налазила Црна Гора, они су је само додатно продубили и увели у драматично нестабилно стање.

– Пажљиво смо саслушали европског комесара Јоханеса Хана, који нас је позвао да заједнички тражимо рјешење за проблеме са којима се суочава наше друштво, а надамо се да је и он пажљиво и одговорно сагледао наше аргументе и предлоге, навео је Мандић.

Опозиција бојкотује институције. Који су услови које власт треба да испуни да би тај бојкот био прекинут и да ли је на састанку са представницима ДФ-а европски комесар Јоханес Хан понудио неку солуцију за разрјешење политичке кризе?

– Умјесто да избори ријеше тешку политичку кризу у којој се налазила Црна Гора, они су је само додатно продубили и увели у драматично нестабилно стање. Наелектрисана атмосфера се региструје и осјећа на сваком мјесту гдје се окупљају грађани и тешко је предвидјети начин и пут којим ће се кретати будући процеси.

Комесару Хану смо пренијели нашу оцјену стања, појаснили наше разлоге због којих бојкотујемо Скупштину и тражимо понављање парламентарних избора. Дакле, наша идеја је да се демократским путем изађе из кризе, а да поновљене изборе припреми и организује нова влада која би била формирана на коминистарском принципу, како је и раније предлагао ДФ. Пажљиво смо саслушали Хана, који нас је позвао да заједнички тражимо рјешење за проблеме са којима се суочава наше друштво, а надамо се да је и он пажљиво и одговорно сагледао наше аргументе и предлоге.

Из ДФ-а су најављивали могућност да организују нове протесте. Хоће ли их бити?

– Управо су протести које је организовао ДФ прошле године разоткрили дубину политичке кризе, а слабост аутократског режима учиниле видљивим и за оно међународно јавно мњење чији су поједини центри одлучивања без задршке подржавали Ђукановићев режим, иако су знали да је повезан са криминалом и гуши слободу и владавину права у Црној Гори. У борби против такве власти бојкот Скупштине и протести су веома моћно средство којим располаже опозиција.

ДФ је увијек спреман за протесте, али у времену када опозиција дјелује заједнички, пожељно је да протесте организује читава опозиција. Чини ми се да у овом тренутку не постоји спремност код свих опозиционих субјеката да се они организују. Ми, свакако, имамо и друге предлоге, а очекујемо одређене одговоре или иницијативе од колега из опозиције. Отворени смо за све добре предлоге и планове који воде ка смјени режима.

Дио странака из опозиционог блока најавио је да ће се вратити у парламент ако се тамо буде гласало о НАТО-у. Је ли то препрека за јединствен опозициони приступ питању бојкота?

-По питању приступања Црне Горе НАТО-у добро су познати ставови сваке опозиционе парламентарне странке које то подржавају, па нема потребе да због тога руше бојкот опозиције и буду заједно са ДПС-ом. Бојкот 39 посланика је моћно оружје у рукама опозиције, на које диктатура нема одговор, и онај који би то прекршио и основну идеју релативизовао само би нанио ненадокнадиву штету заједничкој опозиционој акцији смјене аутократског режима. За одговорне опозиционе странке челници садашњег ДПС-а нису добро друштво за реализацију било ког програмског циља. Сви имамо врло непријатна искуства са њима. Сјетимо се да су заједно са српским странкама из Црне Горе реализовали програм о успостављању СРЈ, а са неким другим из садашње опозиције разбијали ту исту државу. Много је сличних примјера, па вјерујем да можемо закључити да је сваки будући заједнички рад на реализацији програмских циљева заједно са ДПС-ом само компромитација озбиљних и важних партијских програма.

Је ли већ сада извјесно да је афера „државног удара фабрикована како би ДПС обезбиједио математичку већину на изборима?

– Садашњи парламент народ је већ назвао Катнићева Скупштина због срамне улоге СДТ-а у државном удару којег су осмислили и организовали Мило Ђукановић и његови партнери из криминалног миљеа. Представа која се одигравала пред очима грађана у директном телевизијском преносу хапшења „опасне организоване криминалне групе терориста повезане са ДФ-ом била је у функцији застрашивања гласача нашег политичког савеза и остатка опозиције.

Упознали смо и Хана са свим аспектима те монтиране акције и намјерама режима да се обрачуна са ДФ-ом тако што би те вечери испред зграде Скупштине брутално били поубијани лидери најјаче опозиционе групације. Једине жртве које је подразумијевао тај план били смо ми из ДФ-а, а угроженост Мила Ђукановића је накнадно измишљана како би се читава брука подметнула нама. Челници ДПС-а су били одлично упознати са расположењем грађана у сусрет изборима, и чињеницом да традиционалним методима крађе и злоупотребом државних ресурса не могу намаћи више од 33 мандата и зато су прибјегли плану државног удара. Чак и након такве акције нису успјели да дођу до потребне већине него су на сцену извели водеће играче из подземља, Ђукановићеве блиске пријатеље, који су убрзали „дијалог“ мандатара са појединим недостајућим странкама и политичарима. Потом је услиједила „понуда“ која се не одбија и формирана је Марковићева влада.

Оптужбе везано за убиство лидера ДФ-а и организацију државног удара од стране ДПС-а, које сте саопштили Јоханесу Хану, веома су тешке. Како је реаговао на те тврдње?

-Веома је важно да високим функционерима ЕУ, попут Хана, представимо наше погледе око организације државног удара и дамо конкретне доказе о нерегуларности избора. За 30 година власти Мила Ђукановића Црна Гора је од најмирније републике бивше СФРЈ постала мафијашка престоница региона у којој се готово сваког дана дешавају убиства, а највећи број извршиоца и налогодаваца остаје неоткривен.

Талас убистава и насиља је поново запљуснуо ову несрећну земљу, а у почетку сваког сукоба са трагичним завршетком налазе се појединци из безбједносних, политичких или криминалних структура актуелног режима. У тим сукобима страда велики број младих и невиних људи, који се накнадно, преко медија блиских властима, криминализују и вежу за различите криминалне групе. Истинаје да постоје и криминалне групе, а оно што карактерише све њих је чињеница да су формиране од људи из власти или лица која су блиско повезана са режимом. Њиховим обрачунима управљају они који су их и основали с циљем уклањања незгодних свједока или елиминисања група које су се отргле контроли.

Власт је покушавала неке завађене криминалне групе наводно и да мири, али права серија убистава је слиједила након сваког таквог „мирнодопског напора. Е, баш ти режимски мозгови, који сукобљавају посрнулу црногорску младост, планирали су и ликвидацију лидера ДФ-а. По том монструозном плану, требало је да будемо покошени „пријатељском ватром, а о осталом би се постарали њихови медији. У том контексту, припремом за медијску криминализацију функционера ДФ-а доживљавам и акцију Сретена Радоњића, шефа Агенције за спрјечавање корупције, рођака тајног полицајца а садашњег премијера Душка Марковића.

Како то мислите?

–Ускраћивање финансијских средстава ДФ-у, под изговором да је нешто проблематично у раду са новцем наших функционера само је један сегмент плана криминалне групе Мила Ђукановића којом је требало бацити сумњу на законитост функционисања ДФ-а. У склопу те акције водила се прљава кампања у режимским медијима о финансирању ДФ-а од криминалних група и разних бјелосвјетских тајкуна, што је такође требало да криминализује ДФ и од нас направи сумњиве типове и погодне мете за најбруталније планове режима и његових медија. Тачније, режимски умови су стварали атмосферу да грађанима не буде ништа чудно ако се нешто лоше деси лидерима ДФ-а, али смо у парампарчад разбили те монструозне планове Мила Ђукановића, АНБ-а, мафије и СДТ-а.

Што се тиче ДФ-а, ми ћемо издржати све и ускоро ћемо дочекати тренутак урушавања овог режима који ће морати да се суочи са властитом прошлошћу.

Грађани Никшића желе промјене

Хоће ли ДФ учествовати на локалним изборима у Никшићу, имајући у виду да ако нема услова за фер изборе на државном, нема их ни на локалном нивоу?

–Демократски фронт је чак и у атмосфери лажног државног удара 16. октобра у Никшићу освојио скоро 30 одсто гласова и имамо посебну одговорност у сусрет локалним изборима. Користим још једну прилику да захвалим Никшићанима на храброј и одлучној борби и подршци ДФ-у, не само тога дана него и током протеста и бројних других активности нашег политичког савеза. Та подршка нас обавезује да пажљиво саслушамо управо Никшићане и да у договору са њима окупимо све опозиционе снаге и на наредним локалним изборима ову општину учинимо најважнијим опозиционим упориштем за преузимање власти у Црној Гори.

Подсјећам да је 16. октобра, упркос свим притисцима, опозиција имала више гласова од Ђукановићеве партије у Никшићу, што је сигнал да грађани желе промјене и ослобађање Никшића.

ДАН, 12.12.2016.Датум: 12.12.2016
Close
Close