Скупштина у Мурину изгласала
                                                предлог о референдуму о НАТО-у

Скупштина у Мурину изгласала предлог о референдуму о НАТО-у

Скупштина народних представника Црне Горе у Мурину почела је са минутом ћутања за жртве НАТО бомбардовања у Мурину и Црној Гори. Њој су присуствовали посланици Демократског фронта и Александар Дамјановић, посланик СНП-а, и одборници ДФ-а и СНП-а у Црној Гори.

„Данас је ово уистину Скупштина у којој сједе уистину народни посланици,“ казао је функционер ДФ-а Бранко Радуловић и нагласио: „Данас се доносе историјске одлуке у Црној Гори.“ 

Скупштини се обратио функционер ДФ-а Страхиња Булајић који је образложио одлуке које ће ићи на усвајање. Обје одлуке су усвојене.

„Иза свакога од нас стоји несумњива подршка грађана исказана на парламентарним или локалним изборима,“ нагласио је Булајић, а затим прочитао предлог:

„На основу члана 82 тачка 11 Устава Црне Горе и чланова 3 и 6 Закона о референдуму, Скупштина изабраних представника народа Црне Горе доноси одлуку о о расписивању државног референдума на коме ће се грађани изјаснити на постављено питање:

‘Да ли сте за то да Црна Гора приступи НАТО савезу кроз потврђивање Сјеверноатлантског уговора и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске’?

Сходно члану 33 Закона о референдуму грађанин гласа заокруживањем ријечи „ЗА“ или ријечи „ПРОТИВ“. Сходно члану 4 Закона о референдуму, одлука донешена на њему је ОБАВЕЗУЈУЋА.

Датум одржавања референдума утврдиће се накнадно када се створе правни и демократски услови.“

Радуловић: За будућу власт биће обавеза да изградимо Црну Гору по вољи њених грађана

„За будућу власт, будућег парламента, ово ће бити света обавеза, да кроз ревизију и стварање претпоставки изградимо у истину Црну Гору која ће бити демократска, слободна и интегрисана онако како желе њени грађани. Ништа ван воље њених грађана“, нагласио је Радуловић напоменувши да то што у петак изгласа крњи, нелегални парламент неће важити.

На сједници је наглашено да они уважавају чињеницу да већина грађана, политички партија и савеза подржава следеће легитимне политичке ставове: за учлањење Црне Горе у НАТО, против учлањења Црне Горе у НАТО, за војну неутралност Црне Горе, за војно-безбједносни савез са Србијом и Русијом, за војно-безбједносну сарадњу са Албанијом, Хрватском и Турском као чланицама НАТО савеза.

Константовано је и да су избори за Скупштину Црне горе, одржани 16. октобра, 2016. године, били недемократски и нерегуларни, и наглашено да 39 посланика бојкотује њен рад те истакли да је такав Парламент нелегитиман и без пуног капацитета за доношење важних одлука као што је одлука о евентуалном учлањењу у НАТО савез.

Донешена и превентивна одлука

У случају да Скупштина Црне Горе, која ће се одржати на Цетињу 28.04.2017. године, донесе Закон о потврђивању Сјеверноатлантског уговора и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске, Скупштина изабраних народних представника Црне Горе донијела је и превентивну одлуку:

1. Формирањем легитимне већине у Скупштини Црне Горе у којој ће учествовати чланови Скупштине изабраних народних представника Црне Горе, а након нових демократских парламентарних избора, донијећемо Одлуку о стављању ван снаге Закон о потврђивању Сјеверноатланстког уговора и Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Грчке и Турске, изгласаног на Цетињу 28.04.2017.

2. Уколико, периоду до одржавања државног референдума о учлањењу Црне Горе у НАТО, тај војни савез буде прихватио Црну Гору за свог члана, новоформирана скупштинска већина, коју ће чинити изабрани народни представници Црне Горе, донијеће Одлуку о замрзавању таквог статуса.

3. Новоформирана скупштинска већина организоваће одржавање државног референдума на којем ће се грађани, као изворни носиоци суверености, изјаснити о питању чланства Црне Горе у НАТО савезу.

4. Воља грађана, изражена кроз резултат државног референдума, биће обавезујући за све.

ИН4С, 26.04.2017.






Датум: 26.04.2017
Close
Close