Милутин Ђукановић: Поред бојкота, опозиција 
                                    треба да покрене и нове активности

Милутин Ђукановић: Поред бојкота, опозиција треба да покрене и нове активности

Функционер Нове српске демократије и Демократског фронта Милутин Ђукановић рекао је да је добро што опозиција бојкотује црногорски парламент, али и да би било добро да се покрену нове активности, посебно у виду организовања протеста. Ђукановић је у разговору за "Дан" нагласио да би, када су у опозицији сви јединствени у бојкоту, осим организовања протеста, антирежимске снаге требало да размисле и о формирању парламента и владе у сјенци.

"Евидентно је да поред бојкота треба покренути и неке друге активности. Што се тиче ДФ-а, наша позиција је јасна. Ми смо отворени да саслушамо све предлоге, али знамо да су протести важни и да би били добри као додатни вид притиска на режим. Зато позивамо све друге опозиционе политичке субјекте да се договоримо и да то заједнички организујемо", рекао је Ђукановић за "Дан".

Функционер ДФ-а је нагласио да власт већ скоро седам мјесеци одбија да прихвати захтјеве које је опозиција дефинисала одмах након парламентарних избора прошле године. Чак саопштавају да наредних избора неће бити до 2020. године и тврде да им не пада на памет да прихвате захтјеве опозиције. Зато се поставља питање да ли је само бојкот довољан, и шта би требало да опозиција даље уради да бисмо добили оно што сви желимо - рушење режима.

"Демократски фронт нема дилему да су протести неопходни", подвукао је Ђукановић.

На питање зашто мисли да би протести били успјешни сада, а 2015.године се нијесу завршили рушењем режима, он је истакао да тада иза протеста није стала цијела опозиција.

"Мислим да би опозиција требало да се договори о томе. У сваком случају, нове активности су неопходне", истакао је Ђукановић.

Подсјетимо, одмах након октобарских избора, представници Демократског фронта, коалиције Кључ, Демократа и Социјалдемократске партије донијели су одлуку да не признају резултате парламентарних избора. Представници тих субјеката су се сагласили да не признају резултате избора имајући у виду да су овај изборни процес пратиле злоупотребе, које су по садржају и броју надмашиле све претходне изборне процесе у историји парламентаризма Црне Горе, посебно имајући у виду чињеницу да су поједини медији већ у суботу најавили, а државни органи Црне Горе у недјељу 16.октобра саопштили да се током изборног дана десио "покушај државног удара".

Сматрају и да је јасно да се у атмосфери "државног удара" на сам дан избора не могу одржати слободни, фер и поштени избори. Опозициони парламентарни субјекти траже да се независно испитају све чињенице у вези са наводним државним ударом и да се јавности саопшти ко су извршиоци, а ко налогодавци те акције. Из опозиције су објавили и графикон који показује огроман пад излазности од 15 сати на дан избора прошле године, односно од момента кад су се институције система укључиле у изборе на страни ДПС-а и саопштиле детаље о наводном терористичком нападу и државном удару.

Премијер и замјеник предсједника ДПС-а Душко Марковић казао је раније да ће наредни парламентарни избори бити одржани 2020. године. Он је поручио да се дијалог са опозицијом не може градити на њиховом захтјеву да им се гарантује одржавање ванредних избора 2018. године. Марковић је рекао и да сви политички субјекти подједнако сносе одговорност за актуелну политичку ситуацију у Црној Гори, те да су сви дужни да се одговорно понашају како би се ријешила политичка криза.

Тачка на политички прогон

Ђукановић је саопштио да је ДФ добио рјешење којим се обуставља поступак који је против њих раније покренула Агенција за спречавање корупције.

"Тиме је стављена тачка на политички прогон Демократског фронта, који је покренут по налогу руководства Демократске партије социјалиста", сматра Ђукановић.

ДАН, 22.06.2017.Датум: 22.06.2017
Close
Close