Предсједништво ДФ: Сачекаћемо евентуалне
                            предлоге од остатка опозиције

Предсједништво ДФ: Сачекаћемо евентуалне предлоге од остатка опозиције

Као што је познато, Демократски фронт је прије мјесец дана остатку опозиције понудио платформу која подразумијева- протесте који би, учвршћујући наше заједничко акционо јединство, довели до тога да имамо заједничког опозиционог, нестраначког кандидата на предсједничким изборима, једну листу на свим предстојећим локалним изборима, као и јединствену посланичку листу на ванредним парламентарним изборима који би се одржали у исто вријеме са предсједничким.

Како нико од остатка опозиције није одговорио на наш захтјев који смо им директно упутили, опредјељујући се на игнорисање предлога најјачег опозиционог субјекта који је освојио 18 посланичких мандата на прошлим изборима, предсједништво ДФ је на данашњој сједници одлучило да сачека евентуалне предлоге од остатка опозиције ка нама.

Наиме, након парламентарних избора који су одржани у атмосфери медијски наметнутог државног удара, опозиција, то јест 39 посланика који представљају опозицију, донијели су неколико значајних одлука од којих је најважнија била та да се изборимо за понављање парламентарних избора. Метод борбе око кога смо се усагласили је био бојкот парламента, за који смо претпостављали да ће за неколико мјесеци, уз разумијевање међународних адреса, довести до одлуке о понављању парламентарних избора.

Нажалост, то се није десило, него су ЕУ и САД снажно подржале владу Душка Марковића и тражиле од опозиције да се врати у парламент и тамо се бори за своје захтјеве.

У новонасталој ситуацији, када се испоставило да међународна заједница неће подржати наше оправдане предлоге, и поред тога што је остатак опозиције чврсто вјеровао у ту подршку, искристалисала су се у међувремену неколика њихова става:

- Први је био предлог да се бојкотују локални избори у Никшићу, који је потекао од Демократа ЦГ Алексе Бечића, други да се бојкотују избори у Херцег Новом, који је потекао од Демоса Миодрага Лекића, а након сусрета са представницима међународне заједнице и директива које су они саопштили дошао је и предлог СДП-а Ранка Кривокапића да мандатар само пошаље поруку о мјесту и времену почетка преговора и они ће доћи. И последњи предлог је стигао од Демоса Миодрага Лекића да мандатар каже датум одржавања избора како би отпочели разговори.

Предсједништво ДФ позива остатак опозиције, који се из нама непознатог разлога представља и као ,,грађанска'', да се они састану и Демократском фронту упуте њихов заједнички предлог о конкретној акцији која би очувала заједништво опозиције и јединствен наступ 39 посланика. Посебно је важно да нас упознају са досадашњим ставовима које су неки од них изнијели у јавност- да треба бојкотовати наредне локалне изборе, јер би то, по њиховом мишљењу, био велики притисак на црногорски режим у ситуацији када сами бојкот парламента није дао очекивани резултат. ДФ-у је од посебног значаја да зна да ли то подразумијева и бојкот предсједничких избора, ако не буду расписани ванредни парламентарни избори.

Демократском фронту је припадало право, на основу снаге којом располажемо, да први предложимо заједничке активности опозиције и ми смо то учинили, а они који су игнорисали наш предлог, вјерујући да смо ми сујетни и да ћемо због тога прекинути комуникацију са остатком опозиције, грдно су се преварили. Ми добро разумијемо одговорност коју имамо пред грађанима ЦГ, гласачима опозиције, па зато очекујемо да сада остатак опозиције нама предложи своју иницијативу и појасни ставове везане за бојкот предстојећих локалних избора и однос према предсједничким изборима.Датум: 02.10.2017
Close
Close