ОО Подгорица: Бешовић: Проблем капацитета 
                              подгоричких вртића више него уочљив

ОО Подгорица: Бешовић: Проблем капацитета подгоричких вртића више него уочљив

Са почетком нове васпитне године, подгорички вртићи се суочавају са проблемом капацитета који је уочљив задњих година. Умјесто предвиђених 25 до 30 малишана, у групама се често налази и много више што утиче на квалитет предвиђеног програма, а свакако је и преоптерећење за васпитачице које улажу додатни напор како би оствариле план рада. Ово стање је, свакако, алармантно због хигијенских и здравствених услова који су такви да нашу дјецу доводе у додир са разним епидемијама. Већ дужи период су у вртићима преуређене и просторије које нијесу предвиђене за боравак дјеце и импровизовано се користе у те намјене, иако такве не испуњавају услове. На овај начин се и смањује простор за неке друге активности предвиђене ван спаваоница и учионица.

Из Министраства просвјете саопштавају да интезивно раде на проналажењу нових простора, а изградњу нових вртића најављују већ дужи низ година. Сматрамо да је за решавање проблема недостатка вртића потребно уложити додатне напоре, како надлежног Министарства тако и локалне самоуправе. Нажалост, нови Закон о просторном планирању је додатно закомпликовао и ово питање, те, самим одлагањем урбанистичких планова, одузео ингеренције да грађани преко локалних самоуправа сами уређују свој простор и исправе недостатак најпотребнијих објеката у овом случају вртића и школа.

Због свега наведеног и озбиљности проблематике предлажемо да се хитно предузму мјере како би се пребукирани вртићи и преоптерећене васпитачице растеретили, те тако довели до стања предвиђеног нормативима. Пословни простори у власништву Главног града, наравно, који испуњавају услове, би били свакако добро привремено решење, и уз обавезу инвестирања у њихово опремање надлежног Министарства ријешити донекле проблем. Напомињем да су у неком периоду слични пословни простори, у претежно стамбеним зградама, уредно функционисали као вртићи и били значајно олакшање родитељима, тј. станарима из блиске средине. Према томе, и због бриге о нашим грађанима, ДФ још једном сугерише и предлаже решење, уколико у локалној власти има воље и знања да се ангажују око битног питања као што је квалитетни дневни боравак наше најмлађе популације.

Датум: 03.10.2017
Close
Close