Ђурашковић: У Црној Гори се врши
                                системска деградација љекара

Ђурашковић: У Црној Гори се врши системска деградација љекара

„Деценијама уназад у Црној Гори се врши систематска деградација најхуманије професије на свијету-професије љекара“, поручила је др Љиљана Ђурашковић, посланица Демократског фронта.

„Ниски лични дохоци, нерјешено стамбено питање и лош материјални статус љекара, приморали су их да напусте земљу и јавне установе. Према подацима Љекарске коморе од 2012. -2017. Клинички центар Црне Горе напустило је 40 љекара специјалиста“, нагласила је она и додала:

„Познато је да систему здравства недостаје чак 700 специјалиста разних грана и да ЈЗУ немају ни једног дјечијег алерголога, дјечијег психијатра и офталмолога.“

Ђурашковић је нагласила да Влада и Министарство здравља “ не спроводе законом зацртане акционе планове развоја здравства.“

„Према стандардима Европске Уније, потребно је 335 љекара на 100 000 становника, а ми имамо 220 љекара на 100 000 и налазимо се на самом дну по нивоу здравствене заштите. Стање је алармантно и крајње је вријеме да се предузму хитне мјере побољшања живота и рада љекара и здравственог система уопште“, закључила је Ђурашковић.

ИН4С, 14.10.2017.Датум: 14.10.2017
Close
Close