ОО Подгорица: Бешовић: Власт неспособна
                            да ријеши питање колектора

ОО Подгорица: Бешовић: Власт неспособна да ријеши питање колектора

Неспособна локална власт Подгорице и даље нема рјешење за један од највећих проблема Главног града, а то је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, оцијенио је одборник ДФ-а у Подгорици Миодраг Бешовић.

У питању је, каже он, проблем због којег озбиљно пријети настанак еколошке и епидемиолошке катастрофе, и директно угрожава здравље грађана, а ново постројење није ни у почетној фази изградње.

“Колектор који данас покрива Подгорицу је значајно застарјеле технологије и са енормно умањеним капацитетима, и као такав не може покривати ни једну четвртину домаћинстава. Због тих чињеница, и даља изградња канализационе инфраструктуре је под знаком питања јер је, фактички, више немогуће прикључивање на постојеће постројење. Проблем септичких јама које, још увијек, користи приличан број домаћинстава је и даље везан за изградњу новог колектора. Тако градско предузеће “Водовод и канализације“, и поред намјере за ширење мреже, мора и даље чекати изградњу истог.

Управа Главног града, до данашњег дана, нема никаквих конкретних предлога око типа и технологије постројења, па самим тим ни конкретних елабората и пројеката за заштиту животне средине, што са правом највише занима становнике подручја Дахне, Дајбаба и осталих села на подручју Зете. У више наврата су становници тог подручја покретали иницијативе за рјешавање питања саме локације постројења за пречишћавање отпадних вода, те указивали на већ и онако познате еколошке проблеме које им ствара Комбинат алуминијума.

Тема штетности утицаја КАП-а на екосистем подручја и грађана Зете је годинама уназад било нешто што никако није могло завриједити пажњу Градског парламента. Зато је изградња колектора била декор сваког годишњег плана рада Градског парламента и “обавезна инвестиција“ у свим предизборним обећањима ДПС-а. Дефинитивно, тренутна градска власт није у стању да ријеши овако један комплексан пројекат. Сматрам да је ДПС ову тему максимално злоупотребљавао у својим обећањима и да је крајње вријеме да се ово ријеши”, сматра он.

Бешовић се нада да ће средином наредне године локална власт прећи у опозиционе клупе, а нова власт озбиљно прићи овој теми и да ће, коначно, овај пројекат почети да се реализује на корист грађана Подгорице, а свакако не на еколошку штету становника подручја Зете и доњег тока ријеке Мораче.

Борба, 12.12.2017.Датум: 12.12.2017
Close
Close