Булајић: Слијепо држање за неолиберални модел,
                                                         Црну Гору је практично довео у неоколонијални статус

Булајић: Слијепо држање за неолиберални модел, Црну Гору је практично довео у неоколонијални статус

Кључни проблеми црногорске привреде су лоше процјене и планирања, саопштио је посланик Демократског фронта (ДФ), Страхиња Булајић, и додао да нема знакова који би улили оптимизам да ће у овој години економија кренути набоље.

“На жалост, нема нити једна назнака која би улила бар мало оптимизма да ће у овој години економија кренути набоље. Напротив, за очекивати је да ће се јавни дуг од 2,5 до три милијарде еура увећати, као и спољнотрговински дефицит од 1,6 милијарди еура. У наредне двије године мораће се одвојити по 600 милиона еура годишње за отплату дуга, а то значи само по том основу 1,2 милијарде еура”, казао је Булајић агенцији Mina-business.

Он сматра да ће у овој години бити немогуће избјећи економски колапс, уколико се потенцијална, Законом о буџету остављена могућност задужења од 858 милиона еура, претвори у реалност уз све остале економске показатеље.

“Просто, не може се живјети само од услуга. Мора да се ствара нова вриједност. Неопходно је отварати фабрике и нова радна мјеста. Пољопривреда мора да прати туризам и мора се коначно прећи на реалну економију. Али, неприродно је очекивати да то уради ова Влада, која нас је и довела до оваквог стања”, рекао је Булајић.

Он је додао да ће то, ипак, морати да уради нека друга, нова влада, са другачијом економском визијом.

“Имам утисак да најодговорнији људи у Црној Гори заборављају да је економија, прије свега, наука и то веома комплексна, која од најодговорнијих захтијева знање, а потом и одговорност пред грађанима”, саопштио је Булајић.

Он је казао да је увјерен да су кључни проблеми, због којих је привреда доспјела у тако незавидан социо-економски положај, процјене и планирања.

“Неизоставно се морају поменути и низ, намјерних или не, али свакако незаконитих дјела, као карактеристика начина владања. Током посљедње, скоро три деценије, било је несхватљиво много лутања у економској сфери, тако да се ни претходна година не разликује од осталих”, рекао је Булајић.

Он сматра да је слијепо држање за неолиберални модел економског управљања Црну Гору практично довео у неоколонијални статус.

“Вјерујем да је и лаицима било јасно да, дугорочно гледано, такав модел у нашим условима апсолутно није одржив. И шта имамо сада? Низ, некада веома успјешних предузећа, је затворено и практично уништено. То је довело до отпуштања и потпуног обесправљивања радника, а многи су завршили без елементарне егзистенције за себе и породице”, саопштио је Булајић.

Он је навео да је створен енорман јавни дуг, уколико се имају у виду социјалне и економске прилике и укупни потенцијали привреде. Огроман је, према његовим ријечима, и спољнотрговински дефицит, јер Црна Гора седам пута више увози него што извози.

“Приспијевају обавезе по узетим кредитима, тако да ове године Црна Гора мора да издвоји 600 милиона еура на име отплате дуга. Према тек усвојеном Закону о буџету за ову годину, Влади је омогућено да се потенцијално задужи чак за 858 милиона еура”, казао је Булајић.

Он је додао да је Законом о буџету планиран буџетски дефицит који је одлика периода рецесије.

“Годинама уназад је тако. То само говори да нема непретка на том пољу. Траже се нови кредити, не да би се отварала нова радна мјеста и стварала нова вриједност, већ да би се измиривале обавезе по раније узетим кредитима”, објаснио је Булајић.

Он сматра да је Црна Гора ушла у такозвану спиралу задуживања, која се све брже окреће и неминовно све вуче на дно.

“Ова земља и даље троши више од сопствених могућности. Јавна потрошња је далеко изнад реалних могућности привреде и друштва у цјелини. Стопа незапослености је највећа у региону”, рекао је Булајић.

Он сматра да је као круна лоше економске процјене и планирања дошла недавна одлука Владе да се одустаје од градње другог блока Термоелектране (ТЕ) Пљевља, односно од сарадње са чешком компанијом Шкода Праха.

“Пуне четири године је трајало бацање прашине у очи цјелокупној јавности том причом, а утрошена су и огромна новчана средства и – никоме ништа! Сада се реконструкција постојеће ТЕ проглашава јединим правим приоритетом. А други блок? Нека га сад мало по страни. То је само један од примјера веома лоше процјене и планирања”, саопштио је Булајић.

Он је казао да није саопштен прави разлог одустајања, као ни да ли ће неко из Владе сносити одговорност због тога.

“Када смо из Нове српске демократије и остале опозиције говорили и практично наговијестили да ће доћи до оваквог финала, скоро да нас је власт прогласила неурачунљивим”, рекао је Булајић.

Вијести, 02.01.2018.



Датум: 02.01.2018
Close
Close