ОО Никшић:Копривица: Властодршци украли не само
                               привреду већ и будућност Никшића

ОО Никшић:Копривица: Властодршци украли не само привреду већ и будућност Никшића

Да је сан о будућности већини Никшићана постао ноћна мора, говоре подаци о незапослености, о односу радника и пензионера, о уништеним привредним гигантима, о одласку младих и перспективних људи из нашег града, саопштила је Милица Копривица, члан Клуба младих НСД Никшић.

„Средином прошлог вијека привреда Никшића је била у стању да свим Никшићанима пружи шансу, али и да привуче хиљаде грађана из других крајева Црне Горе. Данас се види парадоксална и суморна слика да млади имају неописиво гори стандард од стандарда који су имали њихови родитељи у прошлом вијеку, и тој трци до дна се не назире крај све док је ДПС на власти.

Некада су Жељезара, Боксити, Пивара, Јаворак, Металац и остали гиганти нудили оне економске шансе које сигурно не могу понудити носиоци ‘актуелног развоја’ као што су кафане, кладионице, јер су то фирме без великог капацитета и без могућности да шаљу младе и запослене на усавршавање, али ни да им гарантују дугорочну радну перспективу и шансу да стабилно планирају породицу. Стога не чуди алармантан податак да се некада у Никшићу рађало 2000 беба годишње, а последњих година свега 700 беба годишњем нивоу, као и да је у Никшићу 2000 становника мање од последњег пописа. С правом се може рећи да су властодршци не само украли привреду, него и будућност нашег града„, нагласила је Копривица.

Родитељи раде и као пензионери док су услови живота њихове дјеце све гори

„Ако се има у виду анкета према којој 60% младих Никшићана би отишло из Никшића уколико би им се указала прилика, јасно је да нам пријети највећа могућа демографска опасност која би Никшић оставила без живота и снаге.

Иако родитељи и као пензионери и инвалиди раде и са великим теретима се носе, услови живота њихове дјеце су све гори. У том апсурду се најбоље види агонија нашег града“, напоменула је Копривица и истакла:

„Као што је пропаст економије узрок демографског пропадања, тако и обнова економије, али кроз учешће свих, а не само шачице одабраних, може стати на пут тој превеликој опасности која се надвила над Никшићем.

Раст Никшића је створила средња класа, радници добро плаћени за свој вриједан рад, инжињери, љекари, добри домаћини и други, и само се обновом њиховог статуса може створити услов да Никшић буде оно што му потенцијали дају: град развоја који пружа шансе свима. Обновом привреде и истинских породичних вриједности, као и правичном расподјелом онога што се ствара вратићемо вјеру у напредак и развој нашег града. Потребне су хитне промјене да бисмо вратили Никшићу украдену будућност“.

ИН4С, 20.01.2018.Датум: 20.01.2018
Close
Close