Потписана Декларација о помирењу

Потписана Декларација о помирењу

Декларација о помирењу, чији је циљ превазилажење даљих идеолошких подјела у Црној Гори, потписана је данас, на Савиндан, 27. јануара.

Декларацију су потписали предсједник НСД Андрија Мандић, предсједник ПзП-а Небојша Медојевић и предсједник ДНП-а Милан Кнежевић. Њу ће, како је најављено, касније потписати сви посланици Демократског фронта.

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић изразио је задовољство што је Декларација наишла на велику пажњу јавности.

"Остајући доследни његошевској Црној Гори која почива на косовском завјету и поштовању предака, ми потомци бјелаша и зеленаша, партизана и четника, праволинијаша и голооточана, доносимо Декларацију о помирењу", прочитао је лидер ДНП-а из Декларације.

У њој је наведено да у Црној Гори не постоји национална већина, те да је потребно да Срби и Црногорци први преузму одговорност за њену будућност. Потписници заједнички осуђују сваки почињени злочин због било којег идеолошког и партијског убјеђења, али и заједнички поздрављају сваку акцију која је имала за циљ друштвени напредак и одбрану државе од окупатора.

У Декларацији је осуђен сваки вид идеолошког реваншизма и прогона. Потписници су нагласили и да је „право на гроб и цивилизован однос према посмртним остацима и споменицима настрадалих предака“ њихова заједничка обавеза. 

Истакнуто је и да је Декларација уперена против старих подјела које би могле да буду злоупотребљене у наметању неких нових сукоба.

„Декларација ће представљати образац јавног дјеловања“, нагласили су потписници Декларације, коју, како су истакли успостављају као „уставни, људски и морални императив“.

ИН4С, 27.01.2018. Датум: 27.01.2018
Close
Close