ОО Никшић:Акција Клуба младих НСД Никшић: 
                              Чувајући ћирилицу чувамо Црну Гору

ОО Никшић:Акција Клуба младих НСД Никшић: Чувајући ћирилицу чувамо Црну Гору

Клуб Младих Нове српске демократије ОО НК наставио је са акцијом постављања ћириличних табли у Никшићу. Ћирилична табла је управо на данашњи дан постављена у Карађорђевој улици.

Како су нам рекли, на то су се одлучили како би се одупрли општој латинизацији нашег града која се нарочито огледа у постављању табли које су исписане латиничним писмом, против којег немају ништа, али једноставно латиница није никада била заступљена у Црној Гори нити је дио идентитета народа у Црној Гори.

Милош Симуновић (потпредсједник младин НСД НК) – Ћирилица је најдубљи основ нашег идентитета, она је чувар и свједок свих наших успјеха, успона, падова, свих наших живљења, умирања и васкрснућа. Симптоматично је да је сваки окупатор прво забрањивао или дискриминисао ћирилицу, а да то исто сада практично ради данашња власт у Црној Гори.

Желио бих да истакнем и да подсјетим за оне који не знају, за оне који су заборавили да је прва словенска књига “Октоих” штампана на ћирилици и то овдје у нашој ЦГ у тадашњој престоници династије Црнојевића.

Црна Гора и ћирилица су душа и тијело једног бића, православног бића нашег народа. Данашња Црна Гора или тачније Монтенегро је обездушена и обезглављена, у потрази је за новим идентитетом притом се одричући свог јединог, изворног и правог идентитета, одриче се свог писма, одриче се своје Цркве, желећи да силом на срамоту уведе неки нови језик и неку нову Цркву.

Ова наша табла дакле јесте сјећање којим уједно чувано и бранимо ћирилицу као и сјећање на првог међу устаницима, на нашег великог вожда Ђорђа Петровића Карађорђа из Васојевића, ова наша табла јесте и симболична посвета праху оца Србије. Желио бих још да честитам Дан државности свим Србима ма гдје они били, јер је данас Сретење Господње који ми прослављамо и као дан настанка модерне Српске државе. Наш цар је у опанцима водио сурове битке против окупатора, ми их данас савременим начинима водимо против унутрашњих издајника и рушитеља сопственог идентитета.

Кристина Анђелић (члан предсједништва клуба младих НСД НК) – Прије свега желим да Вам се захвалим што сте се одазвали нашем позиву. Ми смо данас наставили акцију постављања ћириличних табли која је покренута у ранијем периоду када је постављена ћирилична табла у Улици Петра Лубарде.

На овај начин смо жељели да пошаљемо поруку да се ћирилица налази у изузетно тешком положају, али исто тако поручујемо да ћемо истрајати у нашој броби да ћирилицу сачувамо, да ћирилицу одбранимо, јер ћирилицом су писали најзначајнији изданци нашег народа, прије свих Свети Петар Цетињски и Св Петар Ловћенски Тајновидац.

Наша је обавеза понављам још једном да ћирилицу очувамо како због наших потомака тако и због наших предака, јер су нам наши претци ћирилицу оставили у аманет.

Агенције, 15.02.2018.Датум: 15.02.2018
Close
Close