ОО Будва: Божовић: Неправедно узето вратити
                                  свима па и Карађорђевићима

ОО Будва: Божовић: Неправедно узето вратити свима па и Карађорђевићима

Српска краљевска породица Карађорђевић затражила је да јој Општина Будва врати 22.000 квадратних метара земљишта изнад Милочерског парка.

Менаџер Општине Будва Мило Божовић (Нова српска демократија) нагласио је да од почетка имају јасан став - да неправедно одузету земљу треба вратити свима, па и Карађорђевићима.

“Забиљежба реституције у корист престолонасљедника Александра II Карађорђевића и Катарине Карађорђевић де Силва покренуте пред Комисијом за повраћај и обештећење“, уписано је у катастарску евиденцију

Управе за некретнине на десетак парцела општинске земље у коју су “Вијести“ имале увид.

Божовић је оцијенио да имовину  треба вратити свима који докажу да им је неправедно одузета.

“То се односи не само на српски династију, него и за све остале грађане, и сматрам да треба да буду обештећени“, рекао је он.

Ријеч је о земљишном комплексу којим је некада управљала угашена општинска фирма Будва холдинг.

Забиљежба реституције уписна је и на неколико атрактивних парцела у светостефанском насељу Шумет, које су укњижене на мјештане и неколико грађевинских компанија. Тиме је практично комплетан Милочерски парк, као и парцеле на ободу према Пржну и Светом Стефану, под реституцијом.

Будва холдинг је  прије осам година расписала и тендер за избор стратешког партнера за градњу резиденцијалног комплекса “Праскавица” од 20 вила на општинском земљишту које потражују Карађорђевићи.

На тендер се тада јавила фирма “Адријатик пропертиз II”, грчког бизнисмена Петроса Статиса, али до реализације посла није дошло јер није достављена банкарска гаранција да ће пројеката бити реализован.

Карађорђевићи потражују и земљу на острву Свети Стефан - на двориште од 13.293 квадрата луксузног града-хотела уписана је забиљежба реституције српске краљевске породице.

Карађорђевићи су реституцијом обухватили и вилу “Милочер”,  готово комплетан Милочерски парк и парцеле у Пржну на којима је изграђен хотел “Краљичина плажа“ и земљиште на којима је планирана изградња депаданса будућег хотела.

Реституцијом је обухваћен и земљишни комплекс од готово 5.000 квадрата изнад Милочерксог парка, који је тренутно укњижен на Прву банку.

Карађорђевићи су преко адвоката још 7. априла 2005. поднијели  захтјев да им се врати цјелокупна имовина у Црној Гори, коју поред љетњиковца - садашње Виле Милочер, помоћних објеката и земљишта, чине и плац са родном кућом краља Александра на Цетињу и дворац на Ријеци Црнојевића...

Комисија за повраћај и обештећење Општине Будва 2007. је одбила захтјев Карађорђевића, а потом је одлуку потврдила и Регионална комисија за повраћај у Бару.

Обје комисије имале су становиште да не постоји акт о одузимању имовине.

Карађорђевићи су уложили жалбу другостепеном органу - Министарству финансија.

Карађорђевићима је имовина одузета 8. марта 1947. године, одлуком тадашње Народне скупштине ФНРЈ. 

Српска краљевска породица купила је земљу у Милочерском парку од старосједиоца тридесетих година прошлог вијека.

Краљица Марија Карађорђевић у дворац је наводно уложила 4,5 милиона ондашњих динара, а изградња је финансирана из краљевске благајне.

Портал Вијести, 20.02.2018.Датум: 20.02.2018
Close
Close