Јочић: Заокрет у дјеловању МАНС-а настао
                          када је ДФ почео протесте против Ђукановића

Јочић: Заокрет у дјеловању МАНС-а настао када је ДФ почео протесте против Ђукановића

Само дан након грубих неистина које су приказали у својим ,,истраживањима“, из МАНС-а су покушали да се ,,оперу“, па су саопштили да је НСД, односно ДФ, покрио 74 одсто пријављених расхода, а не 17 одсто како су у првом тренутку покушали да обману јавност, оцијенила је Марина Јочић, посланик Демократског фронта.

„И умјесто да признају грешку и упуте извињење, МАНС наставља са лажима да је наводно НСД накнадно доставио документацију, иако смо ми то учинили пет дана прије прес конференције Вање Ћаловић“, нагласила је Јочић.

Она подсјећа да је читава јавност видјела да је МАНС направио велику грешку и лажно оптужио НСД и ДФ да нијесу правдали трошкове, иако је свакоме познато да се трошкови сваког субјекта сабирају на основу добијених рачуна.

Трошкови кампање, истиче Јочић су управо резултат сабраних рачуна, па је ова такозвана врста контроле, у ствари, најобичније прикупљање информација за познату адресу која стоји иза МАНС-а.

„Дакле, овим путем се тој „адреси“ на овај начин може, без било каквих „административних“ препрека доставити: ко то послује са НСД-ом, колике су цијене услуга које се фактуришу ДФ-у а колике неком другом субјекту, каква је структура трошкова, како се зову наши активисти, итд… Поштеније би било да кажу управо то – да је овакво понашање према НСД и ДФ дириговано из једне амбасаде, од које МАНС за овакву врсту „услуга“ добија огромне грантове“, поручила је Јочић и додала:

„Због свега некоректног и непоштеног, а у изостанку извињења за све што је ова организација учинила НСД и ДФ, имамо потребу да обавијестимо Вању Ћаловић и МАНС да нас убудуће не оптерећују никаквим захтјевима. Због политичке штете коју су нам нанијели, саопштавањем лажи везаних за нас, принуђени смо да са њима прекинемо сваку врсту сарадње.

Дакле, нека нам убудуће не шаљу било какве иницијативе, замолнице, захтјеве, као што су то до сада радили. Веома нам је жао што смо у ранијем периоду често знали да, преко наших посланика и посланичког клуба ДФ, у парламенту процесуирамо више иницијатива и предлога ове НВО, вјерујући тада да им је интерес грађана најважнији, а не грантови који су се добијали за те пројекте. Имали смо некада и заједничке акције – МАНС је такође, као ДФ, користио протесте као ненасилне методе политичке борбе“.

„Стварно, само једном, и то против ,,диктатора“ Игора Лукшића, што смо и ми подржали, а након којих је он смијењен са мјеста предсједника Владе. Проблем и разлике настају када је на његово мјесто инсталиран Мило Ђукановић, и када је ДФ кренуо на протесте против њега, зато што је он персонификација аутократског режима, много већа од Игора Лукшића. МАНС не само да нас није подржао, већ је радио све како би ослабио протесте ДФ-а, и од тада у суштини заједнички са режимом ради на урушавању ДФ-а и промоцији безличне ,,амбасадорске“ политике ,,трећег пута“. Вјерујемо да би било корисно да јавност пажљиво изанализира разлоге заокрета у дјеловању ове некада значајне НВО, јер ће након тога добити врло јасне одговоре зашто се и данас подметањима и лажима напада НСД и ДФ“, залључила је Јочић.

ИН4С, 05.04.2018.Датум: 05.04.2018
Close
Close