ОО Будва: Царевић: Будва има обавезу да прослави
                            сјећање на наше претке – побједнике Великог рата

ОО Будва: Царевић: Будва има обавезу да прослави сјећање на наше претке – побједнике Великог рата

Одбор за прославу јубилеја стогодишњице ослобођења Будве у Првом свјетском рату, формиран од стране предсједника Скупштине Општине Будва, има за циљ да упозна јавност са мање познатим причама о обичним јунацима, ванвременским херојима, нашим прецима, који нису жалили своје животе, већ су се, чим су се Црна Гора и Србија нашле у ратном сукобу са далеко моћнијим империјама, одазвали позиву краља Николе да се прикључе црногорској војсци у одбрани отаџбине, саопштио је предсједник Одбора Марко Бато Царевић.

„Бокељи су се масовно одазвали. Нису то учинили само они које је рат затекао на својим огњиштима, већ и они који су отишли у прекоморске земље.

Одбор неће дозволити да се њихове жртве забораве, јер њихови су јуначки подвизи достојни највећих признања. Мало је народа и држава који у својој прошлости имају тако свијетле примјере жртве за слободу и Будва има обавезу да прослави сјећање на њих. Њихови подвизи, треба да буду и данас и заувијек путоказ будућим покољењима нашег народа„, нагласио је Царевић.

Он је истакао да програм који спроводи Одбор нема за циљ сукобе „као што неки други то желе ових дана“ већ упућује и представља Будви и Црној Гори дјела наших хероја.

„Више од 500 Будвана и више од 1000 Бокеља учествовали су у црногорским и србијанским трупама у борбама од 1914-1918. године“, подсјетио је Царевић и додао:

„Само мали број њих је доживио да се као побједник врати у ослобођену домовину почетком новембра 1918. године“.

Не смијемо заборавити наше претке – велике хероје

„Град Будва и наш Одбор сматрају да не смијемо заборавити да су многи ставили своје животе на Ловћену, у Босни, на Мојковцу, Албанији, Македонији, Србији, Крфу, Бизерти, Француској, Италији, Солуну…

Због тога позивамо грађане да нам се придруже, да на достојан начин обиљежимо догађај који ће прослављати све земље и народи који су учествовали у борби против агресорских снага. Будући да им и ми припадамо, не смијемо дозволити да нас данашњи ставови удаље од основне људске дужности сјећања на претке – велике хероје. Не смијемо дозволити да као побједници Великог рата, ставимо ту неоспорну чињеницу у запећак, оптерећени дневнополитичким трвењима као што то неки чине задњих дана, оптерећени политиком и слијепи за истину!“, нагласио је Царевић.

Он је казао да билборди који последњих дана изазивају интересовање јавности нису постављени да би изазивали подјеле.

„Њихова намјера је сасвим супротна – да подсјете и уједине око догађаја и идеја које су нам заједничке. На њима се налазе, раме уз раме, највећи црногорски и српски хероји чиме је исказано чувено јединство у борби против надмоћних непријатеља… Одбор има јасан циљ – да спаја, да прославља и да подсјети и зато молимо све да само тако схвате наш циљ и намјеру!

Програм прославе жели да ми, као потомци хероја Великог рата, раме уз раме са прославама које спроводе Велика Британија, Србија, Француска и други добијемо прилику да сазнамо о подухватима и челичној вјери својих прадједова, те да се упознамо са племенитошћу њихове жртве коју су свједочили кроз страшну голготу кроз коју су прошли.

Приче обичних људи, који су напустили своје домове, имају другачији призвук и зато нема веће обавезе од оне коју је Општина дала Одбору!

Сматрамо да их је потребно испричати, да бисмо их отргли од заборава и показали младим генерацијима какву су жртву поднијели наши прадједови“, казао је предсједник СО Будва и нагласио:

„Наша мисија је искључиво часна –  да покушамо да прикупимо што је више могуће животних прича, фотографија, писама или предмета, које ћемо отргнути од заборава као и да низом свечаности прославимо највећи јубилеј -100 година од великих побједа наших предака против њемачке и аустро-угарске армаде.

Овом приликом Одбор позива све заинтересоване да се прикључе програму прославе и да заједно обогатимо материјал из Великог рата који ћемо презентовати јавности током овогодишње прославе и представити на интернет сајту који ће бити трајно свједочанство, свима доступно“.

ИН4С, 22.04.2018.Датум: 22.04.2018
Close
Close