ОО Будва: Царевић: Неће нас спријечити да 
                           прославимо ослобађање Будве

ОО Будва: Царевић: Неће нас спријечити да прославимо ослобађање Будве

Предсједник Одбора за прославу 100 година од ослобођења Будве Марко Царевић поручио је да их нико не може спријечити да славе свијетле странице наше историје.

Он је за “Слободу” потврдио да је одржана конститутивна сједница Одбора за прославу јубилеја, наводећи да је том приликом једногласно усвојен нови Стутут и Програм рада Одбора.

– Ми смо формирали Одбор за обиљежавање и прославу 100 година ослобођења Будве. Наравно да смо остварили оно што смо зацртали и у томе нас нико не може спријечити, казао је Царевић.

Он је додао да је прва сједница Одбора одржана у Рафаиловићима, те да је том приликом једногласно усвојен Статут и Програм рада, како би се направио план обиљежавања великог јубилеја.

– Одбор нормално функционише, ми радимо и имамо свој план да јубилеј прославимо како доликује, јер за нас је част и понос да га славимо, нагласио је Царевић.

Из Одбора су одбацили наводну наметнуту политизацију јубилеја и све нападе који се посљедњих дана упућују на њихову адресу.

– Понављамо да је искључива намјера организовања обиљежавања јубилеја исказивање поштовања према прецима који нису жалили своје животе, већ су се прикључили борби за ослобођење свих јужнословенских народа од вјековних поробљивача. Подсјећамо да су у борбама Великог рата учествовали припадници свих народа и свих конфесија са простора бивше Југославије, те да је наша дужност да обновимо сјећање на њих и не препустимо га забораву, наводи се у саопштењу.

Такође, одбацују тврдње да је представљеним садржајем било коме упућена нека увреда.

– Одбор не улази у тумачење спорних историјских догађаја, већ позива на заједништво, указујући на позитивне примјере наше историје, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће Одбор упутити позив представницима савезничких земаља из Велике Британије, Русије, Србије, Француске, Грчке и других да се придруже и учествују у будванским свечаностима.

– Програм прославе завршиће се великом свечаном академијом у данима око 8. новембра. На Митровдан, Дан ослобођења Будве у Великом рату биће одржана свечана сједница Скупштине општине Будва, наводе они.

Програм рада Одбора, према њиховим ријечима, садржи огроман број активности које ће бити спровођене током цијеле године.

Такође, позвали су удружења, организације и институције да им се прикључе, али и да самостално организују прославе у част великог јубилеја.

Комунална полиција Будве, којом управљају Демократе, раније је уклонила транспарент са бедема Старог града, који је постављен поводом прославе вијека ослобођења у Првом свјетском рату.

Транспарент је поставио Одбор за обиљежавање 100 година од ослобођења Будве, а на њему су биле исписане ријечи престолонасљедника Александра Карађорђевића упућене сердару Јанку Вукотићу: “Ако ваша војска заустави надирање аустроугарског непријатеља и спријечи опкољавање наших армија на Косову, Ви и Ваши војници би се заувијек одужили Српству и Словенству“.

Индикативно је да је уклањање транспарента услиједило након што је премијер Душко Марковић казао да је Влада Црне Горе против обиљежавања тог јубилеја.

Слобода, 29.04.2018.Датум: 29.04.2018
Close
Close