Бешовић: Власт заборавила Братоножиће

Бешовић: Власт заборавила Братоножиће

Како се градска власт опходи према Братоножићима најбоље свједочи лоша путна инфраструктура. Да су путеви запуштени и неусловни јасно је свакоме ко посјети ово сеоско подручје. Неуређена и запуштена села, добрим дијелом без уличне расвјете нијесу пуно напредовала, а природне љепоте и богаства овог краја су и дан данас остала, нажалост, неискоришћена. Представници коалиције ДФ – СНП “Све за мој град” спремни су да уложе напоре за побољшање услова живота овог краја што потврђује и данашња посјета Братоножићима. Један од кандидата за одборника ДФ-а Миодраг Бешовић казао је да ће 27. маја ставити тачку на лошу слику Братоножића залагањем за развој и модернизацију тог подручја. Побједом коалиције “Све за мој град” на локалним изборима и реализацијом мјера за оздрављење овог сеоског подручја, створиће се услови за обнову комуналне инфраструктуре, односно путних и мостовних комуникација, побољшање водоснабдијевања, развој пољиопривреде, освјетљење... Бешовић подвлачи да ће тог дана са новим људима почети функционисање новог-здравог система вриједности, те да ће се одговорно односити према људима који тамо живе.

- Братоножићи су једно од најзапостављенијих сеоских подручја, а коалиција ,,Све за мој град” припремила је свеобухватан план за побољшање прилика становника који тамо живе. Стање у којем се сад налази путна инфраструктура је веома лоше. Иако су један дио пута пресвукли асфалтом остали дио пута према Веруши је у лошем стању. Мост којим се прелази на Биочу према Братоножићима је такође превише оптерећен извођењем радова на аутоп-путу. Са њега је скинуто ограничење терета којим може да се пређе преко моста, што представља велику опасност за путнике. Наш план за валоризацију Братоножића је, прије свега, реконструкција локалног пута према Веруши као и осталих сеоских путева који са њега скрећу ка осталим мјестима на територији Братоножића. Такође, асфалтираћемо и пут од Брскута према Кучима који је пробијен и у једном дијелу је у веома лошем стању. Прилази малих возила су готово немогући – поручио је Бешовић.

Он напомиње да су проблеми које имају мјештани Братоножића велики и за то подручје треба уложити додатне напоре да би се поправили њихови услови живота.

- Водоснабдијевање је и даље велики проблем за мјештане. Иако је дјелимично ријешен бројна села су и даље безводна. Имају бистијерне и једино одатле користе воду. Такође. осврнули би смо се и на пољопривреду коју треба оживјети, с тим што би омогућили, прије свега, довођење воде, струје и пута. Омогућили би смо и грађанима Братоножића да сами лоцирају своје проблеме и преко Мјесних заједница. Оне сад не функционишу баш како треба, јер сам процес формирања руководстава МЗ није могуће спровести, јер актуелна власт је то намјерно опструирала - навео је кандидат за одборника коалиције ДФ -СНП "Све за мој град!".

Посебан акецнат ставиће и на ловачка газдинства и покренути питања штете коју им дивљач на том простору прави уништавањем усјева и кошница са пчелама. Бешовић додаје да су сточарство и пчеларство оствариви на том подручју, те да се прије тога морају створити услови да становници Братоножића могу обављати те послове.

Нова локална власт свакако би форсирала субвенције свим грађанима са тог и осталих сеоских подручја да се баве сточарством, тако да би смо по том принципу организовали и откуп млијека. У плану нам је и отварање или давање на значају отварања мљекаре на територи Подгорице јер је немамо. Такође имамо у плану и реконструкцију старе четрње или бистијерне на Пелевом бријегу, која може бити и један културно историјски споменик. Поред ње постоје и остаци једне мале цркве војводе Пеја Станова за коју би смо се залагали да се обнови. Такође, поставили би и спомен обиљежје неке историјске личности са подручја Братоножића.

Слобода, Датум: 09.05.2018
Close
Close