Горановић: Изјаве Никчевић 
                                     параметар паланачке свијести

Горановић: Изјаве Никчевић параметар паланачке свијести

РЕАГОВАЊЕ НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ПОВОДОМ ЗАХТЈЕВА ЦРНОГОРСКОГ ПОКРЕТА И ИЗЈАВА ЈАСМИНЕ НИКЧЕВИЋ 

Занимљиво је да Црногорски покрет, чији је истакнути члан Неђељко Рудовић из коалиције за 21.вијек, не покреће питања одштете и накнаде према Аустрији и Мађарској, које су чиниле Аустро-Угарску монархију која је анектирала Краљевину Црну Гору 1916.године и спроводила најстрашнију тортуру према становницима наше земље до краја рата, већ ту надокнаду жели да тражи од Србије, вјероватно због чињенице што је војска Краљевине Србије 1918.године, због непостојања и распуштања војске Краљевине Црне Горе 1916.године, морала да ослобађа територију наше земље, чему је кључно допринијело пробијање Солунског фронта. Заиста је необично да данас, 100 година касније, имамо отворене подржаваоце аустроугарских тиранина, попут Фрања Ферјанчића или Стјепана Саркотића, који желе да се ретроактивно разрачунају са онима који су читавом југословенском простору донијели слободу. 

У причи о Првом свјетском рату постоје само двије стране, она на којој су Аустро-Угарска и Њемачка и она на којој су силе савезнице међу којима је била и Краљевина Црна Гора до своје капитулације 1916.године. Није добра порука, износити неистине, да је Краљевину Црну Гору укинула Краљевина Србија, када знамо да је то учинила Аустро-Угарска која је прво окупирала, а после капитулације и распуштања војске и анектирала Црну Гору. Од 1916.године, краљ Никола нема ефективну државну власт јер нема ни војску нити територију и народ према коме важе Устав и Закони Краљевине Црне Горе а све то је последица Аустро-Угарске окупације и анексије Црне Горе, сличне оној која је учињена Босни и Херцеговини 1908.године, након срамног чина капитулације који ни Краљ Никола нити било ко од осталих органа у егзилу није оповргао или званично огласио ништавним. 

1918.године српски народ у Црној Гори је искористио, као и народи на осталим територијама Аустроугарске монархије која је престала да постоји, институт међународног права на самоопредељење народа, и тим путем одлучио да се простор Црне Горе присаједини Краљевини Србији и тако присаједињен ступи у нову југословенску државу. Исто то одлучило је и Народно вијеће Боке и Паштровића које прије рата нису биле у саставу Црне Горе. Битна ставка у том референтном моменту је та да Црна Гора, апсолутно већинском вољом свог народа, није обновила своју државност која је укинута 1916.године капитулацијом потписаном између званичних органа Аустроугарске и Краљевине Црне Горе, као што је важна и чињеница да је и сама Краљевина Србија ступањем у нову државу Срба, Хрвата и Словенаца угасила своју државност. Важно је назначити и то да данашња држава Црна Гора јесте држава дисконтинуитета са Краљевином Црном Гором и да нема легални ни легитимни основ да тражи одштете које се односе на Краљевину Црну Гору, јер је данашња држава Црна Гора, држава која свој континуитет вуче из Јајца, када су установљене авнојевске републике. 

Оно што је посебно забрињавајуће јесу изјаве Јасмине Никчевић против најзначајнијег и најсвечанијег догађаја у Никшићу, литије посвећене Светом Василију Острошком, у којој на улице нашег града излази већина Никшићана, који том приликом заборављају на све разлике међу собом и у братској љубави славе свога заштитника. Јасмина Никчевић се успјешно прогласила параметром паланачке свијести, јер је та свијест управо мјера њених ријечи, које представљају супротност пристојном понашању и један сраман однос према Светом Василију, према којем смо поштовање наслиједили од наших родитеља и предака. На овај непатворени фашизам који емитује Јасмина Никчевић, никшићка омладина ће и даље одговарати тако што ће једној од највећих и најсјајнијих литија у православљу присуствовати у највећем могућем броју, тако што ће у тим данима, али и током читаве године ићи на поклоњење Светом Василију Острошком у Острог, и молити се за измучене душе и умове људи који су се окупили у Црногорском покрету.

Никола Горановић, предсједник Клуба младих Нове српске демократије НикшићДатум: 16.05.2018
Close
Close