Мандић: Слабљење ДФ-а једино
                                   одговара режиму

Мандић: Слабљење ДФ-а једино одговара режиму

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је да слабљење тог опозиционог савеза одговара искључиво режиму, јер што слабији ДФ, то јачи ДПС.

- Слабљење ДФ-а одговара и амбасади, јер смо једна од ријетких политичких структура у региону, коју не може да контролише. И то, свакако, смета и онима другима које смо ухватили у издаји и предаји најсветијих опозиционих и националних принципа, рекао је Мандић у интервјуу за “Слободу”.

Он је истакао да у ДФ-у и Новој српској демократији никада нико није бјежао од било које врсте одговорности за политику коју воде.

- Али, није тешко, у ових пар дана препознати оркестрирану кампању коју против ДФ-а покрећу режим, амбасада и локална агентура из медија и НВО сектора. ДФ не функционише у нормалним условима, већ у најтежим могућим, практично ,,герилским" и зато желим прво да се захвалим свим грађанима који су нам дали подршку 27. маја , казао је Мандић.

Локални избори нијесу донијели резултат који је желио ДФ. Који су узроци таквог исхода?

- За лош резултат опозиције постоји више разлога, а математички гледано, мала излазност бирача и расипање опозиционих гласова пресудно су утицали на ток избора. Зато, треба констатовати да је ДПС супротно вољи седамдесет посто грађана Подгорице, уписаних у бирачки списак, освојио апсолутну власт, а да је неколико опозиционих листа, које су биле близу цензуса, изгубило четири опозициона мандата. Дакле, да је опозиција наступила на изборима заједно или у двије природне колоне, тзв. грађанске опозиције и ДФ-а са партијама блиским овом политичком савезу, чак и при овако малој излазности ДПС не би освојио апсолутну власт у Подгорици, јер би сва четири просута опозициона мандата припала опозицији. У таквој ситуацији, Албанска алтернатива би остала без одборничког мандата, а уједињење опозиције би подстакло апстиненте да у великом броју изађу и гласају за опозицију. Анализа резултата избора у другим општинама је веома слична изборима у Подгорици.
ДФ, који је инспирисао грађане, протестима будио успаване, властитом жртвом подизао посустале, пуне двије године је изложен бруталном државном терору. Сигуран сам да у Европи нема политичке структуре која би издржала напад којем смо ми били изложени у те посљедње двије године. Оно што је интересантно јесте да су у обрачун са нашом коалицијом били укључени и други, који декларативно не припадају режиму, али су нападима на нас и покушајима да нас ослабе одрадили велики посао за ДПС. Амбасада, амбасадорска опозиција, "независни" уредници, плаћеници и плаћенице из НВО сектора, аналитичари који претрчавају од амбасада до режима, потом до амбасадорске опозиције, па поново у круг... И резултат је видљив, јер од те врсте посла једину је корист имао ДПС, до те мјере да је та партија први пут након 20 година самостално остварила побједу у Подгорици.

Колико ДФ сноси одговорност за резултат локалних избора, да ли ћете покренути питање нечије одговорности? Истовремено, из дијела опозиције и неких медија позивају Вас да поднесете оставку?

- У ДФ и Новој српској демократији никада нико није бјежао од било које врсте одговорности за политику коју водимо. У недјељу вече, одмах након избора, саопштили смо да је наша коалиција имала властитих пропуста и да ћемо у наступајућем периоду наћи прикладан начин да на њих укажемо и да се према томе одредимо. 
Али, није тешко, у ових пар дана препознати оркестрирану кампању коју против ДФ-а покрећу режим, амбасада и локална агентура из медија и НВО сектора. ДФ не функционише у нормалним условима, већ у најтежим могућим, практично ,,герилским" и зато желим прво да се захвалим свим грађанима који су нам дали подршку 27. маја. Вјерујем да сви они знају да су гласали за ону политичку структуру која неће издати и која се неће одрећи будућности која почива на нашој народној традицији и завјетној мисли наших предака. Са нама сви знају којем идентитетском и цивилизацијском кругу припада нас политички савез. Зато ћемо се, наравно, због јасне политике и поштеног односа према грађанима, вратити тамо гдје нам је мјесто на политичкој сцени Црне Горе, јер само јак ДФ значи другачију Црну Гору. Ми не желимо да бранимо тековине режима Мила Ђукановића, већ традиционалне Црне Горе и зато смо озбиљна и директна пријетња, не само овој диктатури него и успостављеном режимском начину размишљања.

Коме одговара слабљење ДФ-а и због чега?

- Слабљење ДФ-а одговара искључиво режиму, јер видјели смо - што слабији ДФ, то јачи ДПС. Слабљење ДФ-а одговара и амбасади, јер смо једна од ријетких политичких структура у региону, коју не може да контролише. И то, свакако, смета и онима другима које смо ухватили у издаји и предаји најсветијих опозиционих и националних принципа. Управо на тој линији се одвија организација овог удара на ДФ - нечиста савјест и материјални интереси доскорашњих савезника и потреба амбасаде да управља Црном Гором за резултат има садашње политичко и медијско стање. На који начин функционише таква симбиотичка веза, имали смо прилику да видимо у Никшићу када се Позитивна Црна Гора, чију идеју данас баштине њихови насљедници, користила уцјенама и антисрпским платформама да би нашкодила ДФ-у, а онда је од тога профитирао ДПС.

Како гледате на чињеницу да су остале опозиционе странке одбиле предлог ДФ да се организују протести поводом бројних изборних злоупотреба, па и пребијања кандидата за одборнике, у режији ДПС-а?

- То је право питање за оне чије су кандидате за одборнике пребијали,  малтретирали, понижавали, а ови још све то снимали. Због тих снимака је један број опозиционих бирача остао кући, јер је то производило сличан ефекат као телевизијски пренос хапшења грађана Србије у вријеме лажног државног удара на парламентарним изборима 2016. године.

Сви ће добити адекватан одговор

Које потезе ДФ планира да повуче у наредном периоду када је у питању власт, али и остатак опозиције?

- Као што смо и раније саопштили, након изласка Милана Кнежевића из затвора, враћамо се парламенту у коме ћемо саопштити будуће правце дјеловања ДФ-а и свакако отворити расправу на теме из политичког и јавног живота Црне Горе. Ту ћемо разјаснити мотиве и корист коју су остварили неки лоши људи, који су у ранијем времену били блиски политици ДФ-а, а сада за потребе појединих режимских и међународних центара моћи атакују на наш политички савез.

Слобода, 31.05.2018.
Датум: 31.05.2018
Close
Close