Радоњић ударио печат 
                                       на изборне крађе ДПС-а

Радоњић ударио печат на изборне крађе ДПС-а

Агенција за спречавање корупције оцијенила је да током кампања за предсједничке и локалне изборе није било злоупотреба јавних ресурса. Агенција је дала овакву оцјену упркос томе што је ОЕБС у свом извјештају навео да је постојала “институционална предност” ДПС-а у кампањи за предсједничке изборе.

Поред извјештаја, јавност је, као и претходних година, свједочила отварању објеката, попут Новог дуванског комбината и Дома културе у Пљевљима, као и најави изградње тржног центра и жичаре у Бијелом Пољу, непосредно прије избора.

Шеф Посланичког клуба ДФ-а Милутин Ђукановић каже за “Слободу” да се, када је у питању злоупотреба државних ресурса, у овој кампањи ништа није промијенило.

– Они расписују конкурсе, запошљавају људе, користе школе и универзитете за промотивне скупове, али нико не реагује. Најгоре од свега је што су осуде од стране представника ОЕБС-а и ЕУ врло благе и таквим оцјенама дају зелено свјетло ДПС-у за такве радње, сматра Ђукановић.

Додаје да се усљед благих опомена са међународних адреса не виде никакве посљедице таквих извјештаја, чиме се уједно шаље порука да могу наставити са таквим радњама. Он истиче да злоупотреба траје 24 часа, 365 дана у години, те да то поприма драматичне размјере у државним органима, гдје се не може запослити нико ко није члан ДПС-а.

– Агенција за спречавање корупције је једно застиђе система, нажалост нијесу једини, имамо и других државних органа који слично функционишу, наводи Ђукановић.

Поред отварања институција, и запослени у државном сектору су имали састанак у старој згради Владе, а опозиција је оптужила владајућу партију да врши притисак на запослене. Министри су имали посјете државним институцијама у општинама гдје су одржани избори, а премијер Душко Марковић је у кампањи присуствовао свим свечаностима отварања.

Када су у питању трошкови кампање, Ђукановић истиче селективан приступ Агенције која је у кампањи за парламентарне изборе 2016. године блокирала ДФ-у 350.000 евра које је тек након годину дана одблокирала.

– И независни посматрачи су могли да виде да су партије на власти, али и неке опозиционе, имале много више закупљеног простора него ДФ 2016. године, казао је Ђукановић.

Мило за кампању потрошио 530 хиљада евра

Према подацима Агенције, од предсједничких кандидата највише новца  прикупио је Мило Ђукановић, прецизније 330 хиљада евра. У извјештајима које су Агенцији доставили кандидати приказани су трошкови кампање у висини од 950 хиљада еура.

– Највеће трошкове кампање приказао је кандидат Ђукановић, 530 хиљада евра. Слиједи кандидат Бојанић који је приказао трошкове од 187 хиљада, односно кандидаткиња Вуксановић са 88 хиљада евра, саопштили су из Агенције.

Иако завршни извјештаји политичких субјеката за локалне изборе још нијесу достављени, из засад прикупљених података евидентирано је да су политички субјекти прикупили око 76 хиљада евра од прилога физичких лица.

Ђукановић каже да ће ДФ у наредном пероду приказати трошкове за локалне изборе, али реално и онакве какви су били.

– Нијесам сигуран да ће ДПС успјети да оправда ни закуп медијског простора, билборда, разношење пропагандног материјала, а да не говоримо о томе колико троше на откуп личних карата, оцијенио је Ђукановић. По његовим ријечима, овај извјештај је и преурањен, с обзиром на то да је рок за достављање документације о локалним изборима 27. јун, али је Агенција, задовољна изборним резултатом, дала још једном свој печат на изборне крађе.

Слобода, 06.06.2018.Датум: 06.06.2018
Close
Close