Мандић: Медији блиски дијелу опозиције
                                   омогућили ДПС-у апсолутну власт

Мандић: Медији блиски дијелу опозиције омогућили ДПС-у апсолутну власт

Опозиционе странке имају велику одговорност за неуспјех и неопходно је детаљније анализати све што се десило, оцијенио је један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић. Он је рекао да је на локалним изборима Демократска партија социјалиста (ДПС) још једном тешко злоупотријебила државни апарата и јавне служби.

„Нарочито треба истаћи да опозиција сноси велику одговорност за неуспјех, и да је неопходно извршити детаљну анализу свега што се десило. Ми из ДФ не бјежимо од одговорности, нијесмо задовољни резултатима, и ситуацију анализирамо хладне главе, узимајући првенствено у обзир амбијент у којем се протеклих година, не властитом вољом, нашао ДФ“, казао је Маднић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је рекао да се показала исправна рачуница режима да се, како је навео, монтираним судским процесима, неправедним пресудама и затварањем функционера ДФ-а, директно јача ДПС, а слаби ДФ и опозиција.

„Такође се показало да су за режим сјајан посао одрадили неки медији који се представљају као блиски опозицији, јер су наметањем тезе како су ДПС и ДФ двије различите стране исте медаље обезбиједиле оној „страни“ која се зове ДПС, апсолутну власт“, сматра Мандић.

Он је навео да су поједини политички субјекти у опозицији имали конкретних интереса да „размишљају главом њихових шефова из медијских центара моћи, појединих НВО и свемоћне амбасаде“.

„То је, као прво, изазвало апстиненцију бирача опозиције, а тиме и омогућило ДПС-у да са нешто више од четвртине подршке од укупног бирачког тијела преузме апсолутну власт“, оцијенио Мандић.

Према његовим ријечима, слабљење ДФ директно је ишло на руку ДПС-у.

„Сви који су били укључени у тај нечасни посао знали су да је то дио широког, пажљиво осмишљеног пројекта који траје скоро двије године“, додао је Мандић.

Он је казао да је циљ врло једноставан- „и након одласка ДПС план је да се успостави власт која ће бранити и његовати тековине (Мило) Ђукановићевог режима“.

Мандић је рекао да у ДФ треба да констатујемо да је њиховим потенцијалним партнерима из опозиције било важније да ослабе тај савез него да смијене режим.

„У дефинисању будућих потеза Нова српска демократија и ДФ, залагаћу се да пођемо од те чињенице, која је очигледно координирана на релацији ДПС, амбасада, дио опозиције, како би одредили и прецизирали пут којим треба да дођемо до политичких и националних циљева због којих се и бавимо политиком“, поручио је Мандић.

Он је рекао да су онима, који се сматрају најјачим у опозицији, ДФ послао поруку у вечери избора, да са те позиције преузму одговорност и одмах крену са конкретним акцијама, са протестима, а ДФ се одмах придружује.

„Наравно, одбили су иако су постојали велики разлози да исти ти субјекти одмах крену у протесте, јер су њихове кандидате за одборнике пребијали, малтретирали, понижавали“, казао је Мандић.

Он је оцијенио да је негативан одговор на тај позив само потврдио анализу да је њихов изборни циљ на прошлим локалним, као и недавним предсједничким изборима, био другачији од циља ДФ-а.

„И он није подразумијевао обарање ДПС-а и режима него преузимање челне улоге у опозицији“, сматра Мандић.

МИНА, 10.06.2018.
Датум: 10.06.2018
Close
Close