Јочић: Долазак миграната у Црну Гору
                                 опасност за националну равнотежу

Јочић: Долазак миграната у Црну Гору опасност за националну равнотежу

На данашњој деветој сједници редовно прољећњег засиједања, расправљало се о верификацији споразума између Турске и Црне Горе у области одбранбене индустије.

„Прво питање које се намеће јесте који је наш интерес у томе“, упитала је посланица Демократског фронта Марина Јочић.
 
Она истиче да се у саопштењу наводи  да је то економска сарадња.

„Врло је необична та економска сарадња ако узмемо диспропорцију двије државе Црну Гору и Турску. А осим тога имамо искуства у сарадњи са овом државом. Треба ли да подсјећам услове рада у Тошчелику, гдје је било тешких повреда, гдје се људи не плаћају како треба“, навела је Јочић додајући:

„Гдје умјесто неколико хиљада радника, ради пар десетина радника. Имамо и сарадњу и са Владином или невладином агенцијом ТИКА која инвестира у Црну Гору. Ја не знам под који условима и како ради наводно хумане акције, али смо свједоци да је прва ствар која је била када су кренили да реновирају УЦЦГ да су кренули да скину бакрорез Косовке девојке која је ту стајала од самога оснивања односно од изградње тог клиничког центра.“

Јочић је истакла да су све то непријатна искуства која нас упозоравају на овај вид сарадње. Она напомиље да стотине фирми турских држављана на приморју се оснива у задње вријеме, говори да овдје покушава да се врати доминација Турске као што је некада било.

„Док упорно истрајавамо на санкцијама Русији, ми смо одлучили да наши пријатељи и да наши најважнији сарадници буду Турци“, истакла је Јочић.

Она је нагласила да војна сарадња између Турске и Русије, коју је поменуо посланик Кривокапић не може се упоредити са сарадњом која се односи на Црну Гору.

„Русија има 150 милиона становника, а Црна Гора као један Ниш“, истакла је Јочић.

Долазак турских компанија у Црној Гори, доводи и до доласка турских породица, а то ће у знатноме утицати на националну структуру Црне Горе, поручила је Јочић.

„Све ово можда не би и било опасно за безбједност Црне Горе, ако би смо искључили најављен долазак миграната са Блиског Истока. Црна Гора са 600 хиљада становника, ако их уопште и толико има, долази у једну велику опасност да се поремети национална равнотежа и све то личи на један инжињеринг“, нагласила је Јочић.

Само је Црна Гора пристала, договор нијесу прихватили ни БиХ, ни Албанија, ни Грчка.

„Ја упозоравам Владу да добро преиспита, да се једног јутра не пробудимо у туђој земљи“, закључила је Јочић.

ИН4С, 22.06.2018.Датум: 22.06.2018
Close
Close