Алексић: Црногорска власт би
                            католичанство умјесто православља

Алексић: Црногорска власт би католичанство умјесто православља

Професор Цетињске богословије и посланик ДФ-а Будимир Алексић оцијенио је да су у Црној Гори, осим демократије, угрожене и православне вриједности.

– Црна Гора је једина земља од свих земаља бившег социјалистичког блока у којој није дошло до демократске смјене власти. Иста партија влада тридесет година. Дакле, Црна Гора још није успоставила принцип смјењивости власти, демократским путем, на изборима. Умјесто демократског поретка, зацементиран је аутократски поредак гдје се опозиција прогања и гдје се воде политички и етнички мотивисани и монтирани судски процеси против челника коалиције Демократски фронт, казао је Алексић на 25. конференцији Интерпарламентарне скупштине православља, одржаној  у Атини.

Према његовим ријечима, осим демократије, у Црној Гори су угрожене и традиционалне хришћанске вриједности.

– Наиме, челници режима су експлицитно саопштили да желе да Црну Гору изведу из словенско-византијског, православног цивилизацијског круга, гдје је она вјековима припадала (и као таква опстала током 400 година сурове турске окупације), и да је уведу у римокатоличко-протестантски, западни цивилизацијски круг. Ради се, значи, о промјени историјског идентитета Црне Горе по украјинском моделу, што подразумијева обавезан антируски наратив, па је тако Црна Гора, једина од православних словенских земаља, увела санкције Руској Федерацији и признала самопроглашену терористичку творевину косметских Албанаца на историјској српској земљи – Косову и Метохији, супротно вољи већине православног становништва Црне Горе, навео је Алексић.

Осим тога, додао је он, власт у Црној Гори врши константан притисак на канонску православну цркву – Српску православну цркву, као што то ради и власт у Кијеву која прогони канонску Украјинску православну цркву Московског патријархата.

– На мјесто 800 година постојеће Српске православне цркве, најстарије институције на простору данашње Црне Горе, актуелна црногорска власт жели да инсталира псеудоцрквену племенско-партијску организацију, регистровану 2000. године у полицијској станици на Цетињу. Влада Црне Горе је припремила Закон о правном положају цркава и вјерских заједница којим предвиђа да имовина Православне цркве постане имовина државе, да се црквени великодостојници не могу бирати без сагласности власти и да сједиште православне цркве не смије бити изван Црне Горе, што се директно односи на Српску православну цркву чије је сједиште у Београду, иако је сједиште римокатолика у Црној Гори, као што је познато, такође у другој држави, тј. у Ватикану, казао је Алексић.

Смета им јеванђељска мисија

Како је навео, у плановима челника црногорског режима православна Црква треба да буде један од конституената црногорског националног бића, што је етнофилетистички приступ Цркви, супротан канонима и потпуно стран њеном бићу.

– Режим не жели православну Цркву која има јеванђељску мисију; они хоће институцију која би имала националистичку и асимилаторску функцију, и која би била „у хармоничним односима са државним органима“, како је то формулисао актуелни предсједник Црне Горе. Таквим односом према православној Цркви, која према свим истраживањима јавног мњења ужива највеће повјерење грађана Црне Горе, власт у Црној Гори крши уставно начело одвојености Цркве од државе, по коме је Црква слободна да сама уређује своје устројство и своју унутрашњу организацију, казао је Алексић.

ИН4С, 03.07.2018.Датум: 03.07.2018
Close
Close