Ђурашковић: Није Свач албански град

Ђурашковић: Није Свач албански град

Подсјећање за “заборавне”

Посланик НСД и ДФ, др Љиљана Ђурашковић данас је подсјетила да на 25 километара сјеверо-источно од Улциња ,на узвишењу изнад Саског језера, налази се древни град Свач. Име Свача као епископског града први пут се помиње 1067. г. у були папе Александра II.

Њено саопштење преносимо у цјелости:

„Српски жупан Стефан Немања 1183.присаједињује Свач Рашкој 1242г. Хорде Монгола покориле су и срушиле град. Обновила га је краљица Јелена, жена краља Уроша која је живјела тада у Улцињу. За архитектонску декорацију и фрескописање довела је сликаре и мајсторе из Рашке. Доласком Турака 1571 г. град Свач је потпуно опустошен. По легенди, град је имао онолико цркава колико је дана у години-365. Данас се виде остаци катедралне цркве Св.Јована, на којој још увијек пише година изградње 1300г.као и црква Св.Марије.

Овај историјски град хришћанства под албанизованим именом Шас у своју енциклопедију је увела Албанија, а прије пар година је на уласку у град Свач постављен мермерни лапидар написан на албанском језику о историјском и културном значају града за Албанце. Тада нико није реаговао из власти, а данас сав бијес и нетрпељивост се искалила на мирном свештенству и вјерницима Митрополије, само зато што је то Српска православна црква и што су хтјели да поново литургијско појање и молитва одјекне међу зидине древног града Свача.

ИН4С, 08.07.2018Датум: 08.07.2018
Close
Close