Ковачевић: Држава ЦГ да
                                       направи отклон од усташтва

Ковачевић: Држава ЦГ да направи отклон од усташтва

Неумјесно је да неко, попут садашњег предсјеника Црне Горе, назива српског патријарха гостом у земљи у којој је 70% народа под духовним окриљем Српске православне цркве а још мање да тражи замјерке истинитим наводима Његове светости. Боље би било да се запита каква је држава у којој једна тако битна адреса са разлогом препознаје дух НДХ.

Да подсјетим, усташки министар Миле Будак је 11. јуна 1941. као „рјешење српског питања“ изнио програм НДХ: „трећину Срба побити, трећину протјерати, а трећину покрстити“. Као што знамо једно од начела ове власти је да ко хоће да буде Србин треба да иде у Србију. Такође имамо систематски рад државе на асимиловању Срба као и на смањењу броја говорника српског језика што је дало конкретне резултате на попису становништва из 2011. године гдје имамо 20.304 Срба мање него на попису 2003. године док је број оних чији је матерњи језик српски на попису из 2011. године мањи за чак 127.845. То су цифре националних Срба и људи чији је матерњи језик српски који су у међувремену нестали. Дакле, ова држава је својим систематским радом успјела да доведе до њиховог нестанка као Срба и људи чији је матерњи језик српски. С обзиром да је вријем конц логора прошло ово можемо прогласити савременим начином спровођења Будаковог програма за ,,рјешење српског питања''.

Један од модела покрштавања у НДХ био је и оснивање тзв. Хрватске православне цркве која је требала да буде прелазни модел ка потпуном наметању католичког вјерског идентитета. Тај модел преузела је и држава Црна Гора која је основала неканонску, парацрквену организацију, тзв. Црногорску православну цркву са сличним циљем – да атакује на имовину и вјернике канонски и историјски утемељене Српске православне цркве.

Број запослених Срба у локалним администрацијама и јавној управи је на нивоу инцидента и врло сличан проценту Срба који су заузимали одређена мјеста у администрацији Независне државе Хрватске.

Прогоном ћирилице и химном коју је писао пропагатор НДХ Секула Дрљевић Црна Гора успоставља симболичку везу са том монструозном државом из периода Другог свјетског рата.

Држава Црна Гора мора да реформише свој модел дјеловања и да направи јасан отклон од усташких елемената који су тренутно саставни дио њеног апарата. Умјесто тога она мора дати Србима права која им припадају и српском језику мјесто које заслужује.

Спутњик, 25.07.2018.Датум: 25.07.2018
Close
Close