ДФ: Уставни и Врховни суд игноришу апел
                                   Скупштине, тражимо састанак са Брајовићем

ДФ: Уставни и Врховни суд игноришу апел Скупштине, тражимо састанак са Брајовићем

Поводом све учесталијих покушаја искривљивања чињеница које се односе на апел Скупштине Црне Горе упућен Уставном и Врховном суду како би се изјаснили на противуставну и противзакониту одлуку Вишег суда којом се посланику и предсједнику парламентарне странке Милану Кнежевићу одређује „стављање“ у затвор без скидања имунитета, ми учесници Колегијума дужни смо предсједници Врховног и предсједнику Уставног суда да укажемо на сљедеће непобитне чињенице, наводи се у саопштењу које потписују Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Предраг Булатовић и Милутин Ђукановић.

„Апел упућен Уставном и Врховном суду који је на предлог Колегијума подржала Скупштина представља заједнички став свих политичких субјеката који тренутно партиципирају у раду Парламента.

Овај заједнички став свих парламентарних политичких субјеката поводом ‘случаја’ Милана Кнежевића искључиво је базиран на Уставу, посебно члану 150 који Уставном суду даје могућност да се у сваком тренутку, самоиницијативно, без икаквог подношења уставних жалби, одреди према новонасталој ситуацији која може нанијети несагледиву штету и посљедице. Такође, и Врховни суд у својој уставној надлежности се у било ком тренутку може одредити према новонасталој ситуацији за шта постоје сви Уставом и законом прописани елементи.

Пошто је очигледно да у овом тренутку, што кроз незванична, што кроз званична саопштења за јавност, Уставни и Врховни суд игноришу апел Скупштине, највишег законодавног органа у држави, карикирајући наш заједнички став, јер не желе да преузму одговорност за оно што је у домену њихових надлежности, принуђени смо да затражимо састанак са предсједником Скупштине Иваном Брајовићем како би се заједнички одредили према овом најновијем покушају понижавања црногорског Парламента“, истичу посланици ДФ-а.

Напомињу, да се после заједничког апела Скупштине, наставља противуставна и противзаконита хајка на посланике ДФ-а, „пошто је СДТ јуче уложио жалбу на решење истражног судије и затражио притвор и за Небојшу Медојевића“.

„Ми више немамо дилему да овакво острашћено и неконтролисано понашање Миливоја Катнића додатно нарушава ионако крхке друштвено политичке прилике у Црној Гори и шаље поруку како неколико људи у црногорском правосуђу сматра да су изнад Устава.

Зато очекујемо наредних дана, јасно и у складу са Уставом одређење Уставног и Врховног суда које ће ставити ван снаге неуставну и незакониту одлуку Вишег суда, јер њихови покушаји избјегавања одговорности, не само да их не могу аболирати, већ их могу учинити и саучесницима у овој противуставној и противзаконитој хајци на слободу говора“, нагласили су лидери ДФ-а.

ИН4С, 02.08.2018.Датум: 02.08.2018
Close
Close