Мандић и Ђукановић на Косову и Метохији

Мандић и Ђукановић на Косову и Метохији

Данас се на Косову и Метохији налазе предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић као и предсједник Извршног одбора наше странке Милутин Ђукановић. Они тамо бораве на позив Срба са Косова и Метохије, који нису заборавили да су Андрија Мандић и људи из наше странке увијек били уз њих када је било тешко, од 1999.године, приликом великог погрома 2004. године, нелегалног самопроглашења државе од стране албанских власти у Приштини 2008. године, па све до данашњих дана. Такође, они не заборављају и да је управо политичка странка чији је Андрија Мандић предсједник, са њим на челу, пружила најснажнији отпор признању лажне државе Косово од стране црногорског режима. 

Андрија Мандић и Милутин Ђукановић бораве на Косову и Метохији, заједно са колегама из ДФ-а, делегацијом Демократске народне партије коју чине њен предсједник Милан Кнежевић, Милун Зоговић и Владислав Бојовић и другим политичким и културним представницима Срба из Црне Горе, послаником Гораном Даниловићем испред УЦГ и Марком Милачићем испред ПЦГ, Јелицом Стојановић и Блажом Паповићем испред Матице српске у Црној Гори и Момом Вуксановићем и Баћком Милачићем испред Српског националног савјета. 

Они су обавили разговоре са нашим сународницима у Ораховцу и Великој Хочи. У Ораховцу је обављен састанак са лидерима Срба из тог мјеста. Такође, Мандић и Ђукановић били су у посјети тамошњој основној и средњој школи и састали су се са просвјетним радницима, који се труде да те објекте реновирају, како би услови за школовање били повољнији по наше младе сународнике из Ораховца. У Великој Хочи, једном од најстаријих српских насеља у Метохији, које је Стефан Немања приложио као метох манастиру Хиландару, грађани су дочекали са одушевљењем представнике Срба из Црне Горе, упознајући их са великом историјом тога краја у ком је некада било преко 20 цркава и манастира. Такође су говорили и о свом тешком положају, тражећи од Срба из Црне Горе и других нормалних грађана наше земље, да их не забораве, већ да се са њима саосјећају, подсјећајући да их на то посебно обавезује чињеница да је Метохија, као српска област, након Балканских ратова, била у саставу Краљевине Црне Горе. 

Предсједник Нове српске демоктарије и предсједник ИО посјетили су и споменик 81 страдалом Србину из Ораховца и Велике Хоче, који су страдали од терористичке ОВК и НАТО пакта у минулом периоду. 

Мандић и Ђукановић, и остали политички и културни представници Срба из Црне Горе, посјетили су и манастир Зочиште, посвећен Светим врачима Козми и Дамјану, који је један од најстаријих и најзначајнијих српских манастира на Косову и Метохији. Том приликом, Андрија Мандић је поклонио игуману Стефану икону Светог Јована Владимира, првог српског светитеља, што је игумана посебно обрадовало, јер је према његовим тврдњама управо Свети Јован Владимир саградио тај манастир. У Зочишту је својевремено и почивши патријарх српски Павле, изрекао своју чувену бесједу, чија је основна порука била, она која нас је водила и која нас и даље води кроз све недаће: Будимо људи! 

Боравак на Косову и Метохији, и лична подршка нашим сународницима који тамо живе, одувијек су били дио и људског и политичког дјеловања функционера Нове српске демократије, а тако ће остати и у будуће.

ИНФО СЛУЖБА НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕДатум: 02.09.2018
Close
Close