Ђукановић: Црна Гора срља у економску
                                                         катастрофу – јавни дуг преко 3 милијарде евра

Ђукановић: Црна Гора срља у економску катастрофу – јавни дуг преко 3 милијарде евра

Да данашњој прес-конференцији Демократског фронта, предсједник Клуба посланика ДФ-а Милутина Ђукановића говорио је о државном буџету и јавном дугу који је прешао цифру од 3 милијарде евра!

„Сви сте упознати да је Влада саопштила да је јавни дуг Црне Горе износи 3 милијарде и 100 милиона евра и да представља 70% БДП. Иако знамо да су ти подаци нетачни, јер то креира Монстат и Влада, а и такви су подаци више него забрињавајући и довољно говоре о једној неодговорној политици владајуће структуре, прије свега ДПС-а“, нагласио је Ђукановић и истакао:

„Главна информација је требала да буде да је јавни дуг 3 милијарде и 250 милиона евра. По подацима Владе јавни дуг је 74% БДП на крају јуна мјесеца 2018. године“.

Он је нагласио да је Влада у марту саопштила да ће на крају 2018. године јавни дуг бити 70%, међутим како Ђукановић истиче, Влада је пожурила да се што прије задужи тако да данас Црна Гора има јавни дуг од 74%.

„Већ дужи временски период у Црној Гори постоји једна невиђена манипулација. А та манипулација се односи на рачунање просјечне зараде у Црној Гори. Ради јавности, желим да саопштим да приликом рачунања просјечне зараде која према Монстату износи 511 евра, у опшете нијесу узети у обзир запослени у фирмама које имају мање од 10 радника“, нагласио је Ђукановић и додао:

„Кад би се то узело у обзир и када би се примијенили подаци Пореске управе, просјечна зарада би износила 420 евра“.

Ђукановић је нагласио да овом аналогијом можемо да потврдимо да јавни дуг Црне Горе сигурно износи преко 80%.

„Ми јавно питамо, да ли ће неко да одговара због такве економске ситуације и као што видите на све је ово указивао ДФ и кад се усвајао буџет и када се расправљало о ребалансу и све се то остварило“, истакао је Ђукановић.

Такође, нагласио је да сви знамо да ауто пут је требало да се заврши у мају 2019. године, а да такође знамо да неће бити завршен до тада, притом још морамо да се задужимо око 400 милиона евра.

ИН4С, 06.09.2018.



Датум: 6.09.2018.
Close
Close