Јочић: Сарадња ДПС са 
                           Албанцима стигла на наплату

Јочић: Сарадња ДПС са Албанцима стигла на наплату

Колаборација у сарадњи ДПС-а са албанским националним странкама је коначно дошла на наплату. Улог је био велики па је тако и цијена висока. Да се подсјетимо, гласовима Албанаца, посебно из Тузи, Демократска партија социјалиста се годинама одржава на власти, оцијенила је Марина Јочић, посланица Демократског фронта.

„Њиховим гласовима одлучујућу предност су добијали предсједнички кандидати ДПС-а, а кључну улогу су имали и у разбијању државне заједнице СЦГ. Када је коначно ДПС дошао до „дна каце“ са својим гласовима, одлагања више није било, тако да су морали коначно да одрже обећање дато политичким представницима Албанаца – Тузима је додијељен статус општине. То што је урађено након последњих локалних избора, па се актуелна власт још једном окористила гласовима Тужана, без чега не би могла да влада Подгорицом следеће четири године, мања је штета од  онога што слиједи“, истакла је Јочић и додала:

„Јавност са зебњом очекује испоставу рачуна Албанаца за беспоговорну оданост Милу Ђукановићу која траје још од 1998. године“.

Паралелно са активностима на разграничењу са подгоричком општином, Јочић истиче да се планира изградња ексклузивног стамбено-пословног комплекса на ободу Скадарског језера ове новоосноване општине, вриједности преко 200 милиона евра.

„Јасно је да су планови веома озбиљни и за територијални интегритет Црне Горе пријетећи. То што су се неки из власти већ „уградили“ 60 милиона евра, никога више не изненађује. Да је то тако потврђује и недавна вијест да се на територији Албаније гради двадесетак малих електрана на Цијевни без договора са црногорским властима, па је намјера да се на овом дијелу Балкана успоставе западне границе Велике Албаније сасвим извјесна“, поручила је Јочић.

Идеју „Велике Албаније“ заговара највећи број албанских политичара

Демократски фронт би изнад свега желио да неко из домаћих албанских структура демантује наше тврдње и да се чврсто и јасно огради од идеје „Велике Албаније“ коју здушно заговара највећи број албанских политичара, а чије је границе утврдила албанска национална академија наука и умјетности још 1998. године, оцијенила је Јочић.

„До тада, црногорска јавност има много упоришта у чињеницама да вјерује да се Велика Албанија планира до границе Цијевне, а изгледа и знатно дубље у оно што је остало од подгоричке општине.
На резултате преговора нећемо превише чекати с обзиром да до разграничења мора доћи до 31. децембра ове године“, рекла је Јочић и закључила:

„До сада се огласила само албанска страна која је саопштила да ће бити непопустљива у својим захтјевима. Власт још увијек ћути и у неформалним разговорима пријети албанским политичарима искључењем из власти  и неким новим  договором са опозицијом ако не прихвате њене предлоге. Желимо да поручимо албанским политичарима који испостављају фактуру за својевремену подршку разбијању заједничке државе Србије и ЦГ,  да животе наше дјеце нећемо ризиковати за то што актуелна власт хоће да превари Албанце за нешто што им је обећала 2006. године. То значи да ни милиметар територије која историјски припада Кучима и Зети није могао да укључи у тај договор нико, па албански политичари морају да знају да је тај дио договора са ДПС-ом ништаван за све нас“.

ИН4С, 08.10.2018.Датум: 08.10.2018
Close
Close