Милутин Ђукановић: Демократе гурају Катнића
                                       и Вељовића у Радну групу по налогу ДПС-а

Милутин Ђукановић: Демократе гурају Катнића и Вељовића у Радну групу по налогу ДПС-а

Очигледно да је став Демократског фронта да Радна група мора да се бави и цјелокупним амбијентом за стварање услова за фер и слободне изборе, који подразумјева и измјене и допуне Устава, усмјерио и друге политичке субјекте да прошире дјелокруг рада Радне групе у својим предлозима, навео је Милутин Ђукановић, шеф посланичког клуба ДФ-а.

Накнадне допуне Предлога одлуке о формирању ад хок Радног тијела од стране Демократа и УРА-е садрже и формулацију о детаљној анализи примјене и других правних оквира од значаја за изборни процес, идентично као и у предлогу ДПС-а.

“Да ли је ова подударност случајна или намјерна не знамо али смо сигурни да се новом предлогу Демократа о формирању Одбора за контролу и примјену изборних закона ДПС радује. Мислимо да је у овој фази, када одлука о формирању Радне групе још није донешена, беспредметно лицитирати које је то тијело које би вршило надзор и контролу примјене и спровођења усвојених законских решења а камоли ко би све био у саставу тог тијела. Због тога предлог Демократа и УРА-е да у том тијелу буду Специјални државни тужилац Миливоје Катнић и Директор управе полиције Веселин Вељовић, ударне песнице режима, није прихватљив за ДФ док ДПС због тога вјероватно хлади шампањац, сматра Ђукановић.

Сигурно је да су последње двије особе које могу да учествују у било каквом контролном механизму Миливоје Катнић и Веселин Вељовић.

“Радом у последње двије године, који је за директну последицу имао прекрајање изборне воље грађана на изборима 16. октобра 2016. године, конструисањем афере државни удар, која је послужила да се двије године у континуитету обрачунава са најјачим опозиционим субјектом и његовим лидерима што је за резултат имало поразе опозиције на предсједничким и већини локалних избора који су се одржали у међувремену, Миливоје Катнић је последња особа која може да да било какав допринос демократизацији друштва и изборног процеса. Он би значајно могао да допринесе раду државних органа у времену Информбироа и нешто прије тога али са демократијом тај човјек нема никакве додирне тачке. На поменутим изборима 2016. године, већ је показао каква његова улога може бити у изборним процесима, а то је да тужилаштво буде најобичнији сервис у рукама партије и режима задужен да спријечи промјену власти на сваки могући начин. Није тешко тешко закључити зашто су Миливоја Катнића Демократе и УРА предложиле као једног од контролора изборног процеса, рачунајући да ће он процес обрачуна са ДФ-ом довести до краја и бити им најважнији савезник у обрачуну са традиционалном опозицијом, наглашава он.

Што се тиче Веселина Вељовића, њега не треба посебно представљати, као некадашњег вођу црних тројки и кума Душка Марковића и познатог батинаша политичких неистомишљеника ДПС-а.

“Потпуно је јасно да он годинама суштински управља репресивним апаратом без обзира на то коју је функцију формално обављао. Он је и 24. октобра 2015. године организовао људе који су облачили полицијске униформе, лица покривали фантомкама и пребијали слободне људе окупљене на мирним протестима ДФ-а, који су тражили управо фер и слободне изборе. Дакле као и Катнић, особа која нема никакве додирне тачке са вриједностима демократије. Само неупућени могу мислити да је случајно што Демократе и УРА предлажу овакве људе да контролишу имплементацију закона кроз које треба остварити фер и слободне изборе. ДФ-у је све јасно и у потпуности разумијемо, после свега што су урадили у последњих пар година, позадину овако непоштеног, нечасног и у суштини предлога који одговара највише њима и режиму.

Сваком опозиционом гласачу је више него јасно да изборна реформа не може бити свеобухватна ако треба да је реализују Миливоје Катнић и Веселин Вељовић. Није нам јасно зашто су предлагачи заборавили да наведу и Сретена Радоњића и Бориса Савића у свом предлогу јер би им и они могли значајно помоћи у основном науму који су имали, казао је Ђукановић.

Борба, 09.10.2018.
Датум: 09.10.2018
Close
Close