Влада Црне Горе мајка Католичкој,
                                   а маћеха Православној цркви

Влада Црне Горе мајка Католичкој, а маћеха Православној цркви

Професор Цетињске богословије и посланик у Скупштини Црне Горе Будимир Алексић оцијенио је да актуелни црногорски режим на челу са Милом Ђукановићем фаворизује католичанство и ислам, док, с друге стране, врши репресију над Српском православном црквом у Црној Гори.

Он је, у разговору за портал ИН4С, прокоментарисао недавну посјету Ђукановића Светој столици и најаву доласка папе у Црну Гору.

„Нормално је да једна земља има добре односе са свим црквама и са свим вјерским заједницама, али у Црној Гори то није случај. Немам ништа против тога што Црна Гора има потписан уговор са Ватиканом о правном положају вјерника Римокатоличке цркве у Црној Гори. То је урађено прије неколико година. Такав уговор Влада Црне Горе потписала је и са Исламском вјерском заједницом, али није нормално да не постоји никакав уговор са најбројнијом вјерском заједницом у Црној Гори, односно Српском православном црквом, којој према последњем попису припада преко 75 посто грађана Црне Горе“, казао је Алексић за ИН4С.

Сматра да постоје очигледни двојни аршини у приступу црногорског режима и Владе Црне Горе, када су у питању цркве и вјерске заједнице.

„Уосталом, ова земља је једина у региону и у Европи која нема усвојен закон о правном положају цркава и вјерских заједница, него је још на снази закон из доба Социјалистичке Федеративне Републике Југославије из 1977. године. Ријеч је о једном анахронином и превазиђеном закону из комунистичког једноумља и комунистичке дискриминаторске регулативе, када су у питању цркве и вјерске заједнице“, наглашава Алексић.

Додаје да је добро што Црна Гора сарађује са Ватиканом, са Исламском заједницом, што је регулисала статус вјерника једне и друге вјерске заједнице, али није нормално да нема такав исти и регулисан уговор са најбројнијом вјерском заједницом која постоји од 1219. године и која за пар мјесеци слави 800 година присуства на овим просторима.

На питање да ли је сарадња Ђукановића са Ватиканом случајна или се пак ради о скривеним мотивима, Алексић каже да је по сриједи фаворизовање одређених вјерских заједница.

„Постоје двојни аршини и мотиви да се фаворизују одређене вјерске заједнице, што је очигледно, а што није нормално ни очекивано, нити је по европским стандардима. Црна Гора прокламује политику у афирмисању ЕУ вриједности, али не може у демократској земљи која да имплементира европске вриједности и демократске вриједности да постоје двојни аршини. Једни према једним вјерским заједницима, други према другима. То што се фаворизује Католичка црква није у духу прокламовања ЕУ вриједности Владе Црне Горе, сматра Алексић.

Такође, Алексић примјећује да је Ђукановић први који је прокламовао излазак Црне Горе из традиционалног, источног, православног,словенског, византиско цивилизацијског круга и улазак у западни римокатоличко-протестански круг.

„Дакле, то је једна идеолошка платформа коју је Ђукановић прокламовао прошле године, па чак и ове године. Поновио је више пута да Црној Гори ту више није мјесто, гдје је била вјековима, него да треба да изађе из тог духовног и културолошког амбијента, онога што се зове источно православни словесно византијски цувилизацијски круг и да треба да се врати ономе што је Јеврем Брковић говорио „својој Римокатоличкој цркви, аутокефалној са елементима католичанства“, оцјењује Алексић.

Истиче да је такав став и званична официјална идеја и политика црногорске власти.

„Један став који је потпуно погрешан и очигледни фалсфикат да је Црна Гора била некад католичка држава. Уосталом, Црна Гора није ни постојала прије 15. вијека, у времену Црнојевића, него они кажу да је била и прије 1000 година. Пројектују да су Зета и Дукља биле претходнице Црне Горе, па кажу да су биле римокатоличке, да их је Свети Сава поправославио, што је све један фалсификат који служи да би се промовисала промјена националног, вјерског и културолошког идентитета овога народа и овога простора. И у том духу, разумијем Ђукановићево нападно приближавање и додворавање Ватикану и Римокатоличкој цркви на једној страни, а на другој страни ниподаштавање и брутални покушаји елиминисања Српске православне цркве са ових простора гдје она постоји већ 800 година“, казао је Алескић.

Он је прокоментарисао и наводну забрана уласка појединим интелектуалцима и свештеницима из Србије у Црну Гору, због наводне хајке на тековине „21. маја“.

„Мислим да је то повратак на репресивну коминистичку и фашистичку праксу. Умјесто да напредујемо у демократији, ми назадујемо, и ова власт жели да нас врати у једно вријеме за које смо сви мислили да је неповратно прошло. Чак је, горе ово што они најављују и зашта се залажу, горе од комунистичког једноумља. Најављују усвајање закона о правном положају цркава и вјерских заједница којим би требало да се одузме црквена имовина и низ других ригорозних, репресивних и потпуно ваневромских и еминентно недемократских поступака, у односу према црквама и вјерских заједницама. И у том духу да ће бити забрањен улазак неким свештеницима и личностима из области културе и политике које нису на линији опредељења овога режима, када је у пиању 21. мај, 2006. и остале идеолошке тековине и творевине ове власти„, казао је Алексић.

На крају закључује да је ријеч о повратку репресије и успостављању репресивног амбијента, који је гори него у вријеме комунистичког режима.

ИН4С, 11.10.2018.Датум: 11.10.2018
Close
Close