ОО Подгорица: Зечевић: Чему сада 
                                     споменик балканском Ким Ил Сунгу?

ОО Подгорица: Зечевић: Чему сада споменик балканском Ким Ил Сунгу?

И поред сервилног односа комуниста из Црне Горе према Брозу када су Подгорицу назвали његовим именом, никоме није пало на памет да му, попут данашње актуелне власти, подижу на трговима и споменике. На списку од 20 највећих масовних убица у вијеку у коме су се одиграла два свјетска рата, овај диктатор се налази, по закључцима британских историчара, на симболичном 13. мјесту, и ова чињеница није непозната онима који хоће да му подижу споменик. 

Овај предлог је лицемјеран и због чињенице да управо ови који данас желе да му подижу споменик су исти они који су почетком деведесетих били за то да се Титограду врати име Подгорице, односно да се његово име уклони из имена Главног града, а да се једном од водећих тргова у Подгорици да име голооточких жртава. Дакле, показује се да је име Јосипа Броза Тита одличан материјал за манипулацију једне те исте групе људи која је у стању да се одрекне читавог наслеђа, које им је, наводно, важно у једном тренутку када им то иде у прилог, а да, потом, то што су одбацили наново зграбе, када процијене да од тога могу имати и неке најситније користи.

Веома је важно рећи да је иницијатива подизања споменика Брозу равна садомазохизму јер је тај србофоб наредио, без икаквог суђења, егзекуцију српског живља из црногорског збјега, а који је бројао више од десет хиљада људи, пошто су заробљени у Словенији 1945. године, и то након завршетка Другог свјетског рата. Као командант партизанских јединица, тражио је од британских „пријатеља“ да њихови авиони на простору бивше Југославије бомбардују само српске градове, при чему је убијено од стране „савезника“ на десетине хиљада наших сународника, а да при томе није страдао ни један њемачки војник. Његова љубав према Подгорици и нашим суграђанима види се и у чињеници да он тада није тражио да се бомбардује ни један хрватски град, него Подгорица, Никшић, Београд и други српски градови. Зато је ваљда некоме и потребно да му се у Подгорици подиже споменик, а да ни један од хрватских градова не жели његове споменике, нити да улице у тим градовима носе његово име. Вјероватно да их је бомбардовао да би се понашали као садашња подгоричка власт. 

Нажалост, међу онима који су најавили да ће гласати за ову одлуку и који се радују подизању споменика Јосипу Брозу Титу, нијесу само лицемјери и манипулатори, већ и значајан број потомака његових жртви. На овом нечасном послу, заједно су потомци оних које је Броз поубијао у Словенији и потомци страдалника са Голог отока који су убијани или су прошли незабиљежену тортуру овог садистичког мјеста. Наравно да је посебна срамота што ће на овом нечасном списку бити и потомци оних породица које су невине страдале на Васкрс 1944. године, приликом бомбардовања Подгорице.

Како се, нажалост, налазим ван земље, па нисам у могућности да у Скупштини Подгорице саопштим оно што мислим везано за ову иницијативу, овим путем хоћу да саопштим свој однос према овом недостојном и понижавајућем чину, и свима онима који подржавају овакво недјело да кажем – срам вас било!Датум: 25.10.2018
Close
Close