Драшковић Министарству одбране: Зашто 
                                 понижавате Морачане, Ровчане и Васојевиће?

Драшковић Министарству одбране: Зашто понижавате Морачане, Ровчане и Васојевиће?

Министарство одбране Црне Горе је, по ко зна који пут, донијело погрешну одлуку и показало још једном отворену мржњу према српском народу и нашим прецима. Наиме, промјеном назива касарне у Колашину у име капетана Ђура Драшковића, једнога од вођа зеленашког покрета са Цетиња, брутално је ударен шамар свим грађанима Колашина, реаговао је шеф Информативне службе НСД, Петар Драшковић.

„Општина Колашин је центар брдских племена Морачана, Ровчана и једног дијела Васојевића, па нам је непознато зашто је Ђуро Драшковић, који нема никакве везе са овим мјестом и племенима, а који је, иначе, симбол подјела у Црној Гори, заслужио да касарна у Колашину – центру некадашњег бјелашког покрета, носи његово име.

Ова тешка провокација је истовремено и понижење за јунаке које су изњедрила ова брдска племена и грађанима Колашина је нејасно зашто су заборављена и заобиђена имена војводе Мине Радовића, сердара Мијата Дуловића, сердара Реџе Даничиног Булатовића или војводе Миљана Вешовића“, напоменуо је Драшковић.

Нова српска демократија сматра да касарна у Колашину треба да добије име бригадира Милоша Драгишиног Меденице, команданта Колашинске бригаде из времена Балканских ратова и Првог свјетског рата.

„Прослављени командант, Милош Меденица, је 26. септембра 1912. године, у раним јутарњим часовима, командовао јуриш Колашинске бригаде на турске положаје код Мојковца и тим нападом је започет Први балкански рат. Тај рат је турску империју избацио са европског континента, а командант коме је припала част да започне рат у име удружених војски хришћанских балканских држава: Грчке, Бугарске, Србије и Црне Горе – био је бригадир Милош Меденица. Када се свему дода да је Колашинска бригада водила, не само ову прву, него и последњу битку за спас части оружја наших предака, дајући пресудан допринос спартанском отпору црногорске војске у боју на Мојковцу 1916. године, онда је сувишно појашњавати зашто треба касарна у Колашину да носи име овог славног команданта“, казао је функционер НДС и додао:

„Дакле, у времену када су црногорска Влада, Парламент и династија издали властити народ и своју војску, Ловћен и Цетиње пали без испаљеног метка, а краљ Никола ужурбано напустио земљу, Колашинци бригадира Милоша Меденице, регрути капетана Крста Поповића, уз огромне губитке дробњачких, ускочких, дурмиторских и васојевићких батаљона, зауставили су аустроугарске корпусе и спасили нашу војничку и људску част.

То што је бригадир Милош Меденица био присталица српског уједињења и један од најугледнијих и најпоштованијих официра Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, не смије бити разлог да се у овом дукљанском и сорошоидном времену заборави његово чојство и витештво“.

ИН4С, 31.10.2018.Датум: 31.10.2018
Close
Close