Писмо лидера ДФ-а Путину, Макрону 
                          и високим представницима европских институција

Писмо лидера ДФ-а Путину, Макрону и високим представницима европских институција

У Европи не постоји прогоњенији политички савез од ДФ-а чији се лидери налазе у неколико судских процеса, а функицонери у противзаконито одређеним вишемјесечним притворима, уз континуирано кршење најосновнијих људска права, поручили су у писму Андрија Мандић и Милан Кнежевић, поводом поновног одузимања путних исправа од стране црногорског режима.

Писмо Кнежевића и Мандића које је упућено предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, предсједнику Француске Емануелу Макрону, предсједнику Републике Србије Александру Вучићу, предсједници ПССЕ Лилиан Мери Паске, предсједнику ЕП Антониу Тајаниу и предсједнику Скупштине ОЕБС-а Џорџ Церетели, преносимо у цјелини.

Поштована господо предсједници,

Обраћамо Вам се у својству лидера Демократског фронта најјачег опозиционог савеза у Црној Гори који већ дуже од двије године пролази кроз све могуће и немогуће фазе институционалног прогона заснованог на политички мотивисаном процесу због наших идеолошких и програмских увјерења.

Убијеђени смо да данас у Европи не постоји прогоњенији политички савез чији се лидери налазе у неколико судских процеса, а функицонери у противзаконито одређеним вишемјесечним притворима, уз континуирано кршење најосновнијих људска права. Једно од тих права је наше онемогућавање да обављамо своје међународне политичке активности јер су нам одузете путне исправе. Информације ради, црногорски режим нам је први пут су нам одузете путне исправе због наводне могућности бјекства и скривања 06. јула 2017. године, иако смо све вријеме судског поступка познатог као наводни државни удар, а који још траје, били доступни суду и тужилаштву.

Након дванаест мјесеци наше путне исправе су истекле и омогућено нам је да у редовној и законом прописаној процедури, добијемо нове путне исправе, уз нову одлуку да можемо напуштати територију Црне Горе. У интервалу од 27. јула до 30. октобра 2018. године већина наших путовања ван Црне Горе била је усмјерена на политичке активности. Тако смо у августу имали званичне састанке са предсједником Републике Србије, учешће у ПССЕ у Стразбуру, састанке са представницима политичких партија у Русији и представницима руске православне цркве, а половином новембра било је предвидјено и наше учешће на ПОСП- у у Стразбуру. И што је најважније, након сваког завршетка наших међународних обавеза увијек би се вратили у Црну Гору. Међутим, црногорски режим нам 30. октобра поново одузима путне исправе уз апсурдно образложење да смо исте користили за путовања, и да због тога постоји реална опасност од нашег бјесктва и скривања, и то након одржаних сто десет рочишта.

Уважена господо предсједници, имајући у виду чињеницу да смо већину својих међународних активности реализовали у Вашим земљама и учествујући у раду организација којима Ви предсједавате, дужност нам је да Вас упознамо да су Русија, Француска и Србија, као и ПССЕ, Скупштина ОЕБС- и ПОСП, у одлуци Вишег суда која је донесена по налогу режима, означене као државе и организације у којима би ми могли пронаћи сигурно уточиште од очигледне осуђујуће пресуде која нам је донесена оног дана кад је почео монтирани политички процес против нас. Без иједног материјалног доказа, дуже од двије године етикетирајући двојицу лидера као терористе, црногорски режим је на тај начин и Ваше државе и организације којима предсједавате представио као логистичку базу терористима.

Зато Вас кроз ово наше обраћање молимо да својим ауторитетом великих држава и организација које представљате зауставите кафкијански прогон који се спроводи над нама лично и политичким савезом који представљамо, и помогнете овој малој земљи да одбрани основна демократска начела, јер гушећи људска права и слободе, црногорски режим озбиљно дестабилизује друштвено политичке прилике и удаљава од грађанског консензуса који је један од кључних услова, да би наша мала држава у којој власт није промијењена од 1945. године најзад постала чланица Европске уније.

ИН4С, 04.11.2018.Датум: 04.11.2018
Close
Close