Андрија Мандић: Секулин дух
                                    загосподарио Црном Гором

Андрија Мандић: Секулин дух загосподарио Црном Гором

Прогон и државни терор над Демократским фронтом наставља се и последњим потезом режима у Подгорици када су донели одлуку да мени и Милану Кнежевићу поново одузму пасоше. То је школски пример како се силом и репресијом онемогућава функционисање највеће опозиционе групације у Црној Гори. Судови раде по упутствима врха власти, као њихова експозитура, и све одлуке се доносе у малом кругу људи који покушавају да нанесу штету ДФ, највећем противнику режима.

Овако, за "Новости", коментарише најновије потезе Вишег суда у Подгорици председник Нове српске демократије Андрија Мандић. Он додаје да се ради о политичкој, дискриминаторској одлуци, да се двојици српских политичара из Црне Горе онемогући комуникација са политичарима и интелектуалцима, првенствено из Србије, Русије и Републике Српске, као и са одређеним адресама из ЕУ:

- Образложење вређа здрав разум и ниједним словом се не објашњава зашто су нама поново одузети пасоши, већ се истиче да смо путне исправе користили за прелазак границе уз набрајање колико је пута то урадио Кнежевић, а колико ја. Да се пасош користи за прелазак граница је једно од "већих открића" режимских судија и њихових налогодаваца.

На питање због чега се то ради, одговара:

- Све је то део опште атмосфере, невиђене антисрпске хистерије у којој режим тражи противнике на свим странама, од свештенства, интелектуалаца, политичког врха Србије, до политичких представника српског народа из Црне Горе. Све се то мора схватити озбиљно и српски народ, од Бањалуке до Београда и Подгорице, мора да реагује разумно и покаже јединство.

Мандић додаје да се све "уклапа" у најављене прославе поводом стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије.

- Обележавање велике Скупштине српског народа може да смета само онима који су се одрекли својих предака и за које историја Црне Горе почиње од Јајца 1943. и референдумске крађе из 2006. године - истиче Мандић. - Морам да приметим да су се идеологија и дух Секуле Дрљевића дубоко усадили у делове црногорске власти, и то није добро.

Напослетку, истиче Мандић, шта рећи о режиму којем смета Матија Бећковић, највећи живи песник српског језика.

- Проблем је што власт у Црној Гори поистовећује себе са државом, и када их неко критикује, они то сматрају критиком државе, што је својеврсно лудило - каже Мандић.

ПИСМО НА ЕВРОПСКЕ АДРЕСЕ

ЛИДЕРИ ДФ Андрија Мандић и Милан Кнежевић упутили су писмо председницима Србије, Русије, Француске и другим високим представницима европских институција. У њему истичу да у Европи данас "не постоји прогоњенији политички савез од ДФ, чији се лидери налазе у неколико судских процеса, а функционери у противзаконито одређеним вишемесечним притворима". Траже да се зауставе "кафкијански прогони".

Вечерње новости, 05.11.2018.Датум: 05.11.2018
Close
Close