Мандић: ДПС ћемо
                                       рушити сами

Мандић: ДПС ћемо рушити сами

Понуда Демократског фронта (ДФ) за мањинску подршку Влади коју је требало да чине такозвана грађанска опозиција и Бошњачка странка (БС) након парламентарних избора 2016. године посљедња је таква понуда коју ће Фронт упутити, казао је за “Вијести” члан предсједништва ДФ-а Андрија Мандић.

Мандић је у разговору за “Вијести” поручио да је пропуштено много прилика да се Демократска партија социјалиста (ДПС) смијени са власти због тога што је, како је рекао, појединим опозиционим политичарима било важније шта се о њима говори у Вашингтону, Бриселу или некој другој међународној адреси а не шта од њих очекују и шта траже опозициони бирачи.

Он је коментаришући ефекте 16. октобра 2016. са дистанце од двије године, односно бојкота парламента и отварања истраге за наводни покушај државног удара, казао да је власт успјела да реализује оно што је и била њихова идеја и сценарио за случај да губе изборе.

“Након што су имали пред собом јасну процјену, да је електронска идентификација бирача смањила број изборних махинација, а да висока излазност руши могућност да и уз помоћ провјерених коалиционих партнера формирају власт, од стране режима и неких њихових партнера из региона покренута је операција лажног државног удара која је направила атмосферу хаоса и страха. ДПС је и у таквом амбијенту једва намакао парламентарну већину и поред наше понуде такозваној грађанској опозицији и њиховим ранијим партнерима из Бошњачке странке да им дамо мањинску подршку за формирање Владе, како би се развластио ДПС”, рекао је Мандић.

И то није, тврди он, било први пут да ДФ нуди мањинску подршку за формирање власти странкама које су и по неколико пута слабије од њих:

“А које наводно имају неке програмске препреке да са нама формирају коалициону власт. То је вјерујем наша посљедња понуда и залагаћу се у оквиру наше организације да више никада и никоме не дамо мањинску подршку, јер уочавамо да је развлашћивање ДПС био једино циљ ДФ-а, док су другима биле много важније НАТО интеграције, разне концесије или редосљед политичких потеза који им је диктирао неки Хојти Ји или Штефан Филе. Тако је пропуштено много прилика зато што је појединим опозиционим политичарима било важније шта се о њима говори у Вашингтону, Бриселу или некој другој међународној адреси а не шта од њих очекују и траже опозициони бирачи”, каже предсједник Нове српске демократије.

Мандић подсјећа да је ДФ, када је ДПС, како каже, намакао танку већину, предлагао да бојкот Скупштине прате снажне ванинституционалне акције попут организације протеста, формирања владе и парламенти у сјенци, истицање заједничког опозиционог кандидата, формирања заједничких листи за изборе....

“Све је то одбијено, никаквом напору нису жељели да се изложе, занимали су се само ускостраначким интересима којима је главни и једини циљ био слабљење ДФ. Тако смо се са једне стране нашли под незабиљеженим државним терором и прогоном од стране режима и партијског тужилаштва и судства, а са друге стране трпјели смо подмукле ударце опозиционих, медијских и НВО структура које се налазе у Сорошевом гравитационом пољу. Калкулације су биле веома једноставне - након планираног брзог обрачуна режима са ДФ-ом, те опозиционе фирме би се са великим задовољством понудиле да преузму нашу партијску инфраструктуру и бирачко тијело”, тврди Мандић.

Упитан које природе су били његови контакти са агентима Агенције за националну безбједност (АНБ) за које је Тужилаштво Вишем суду доставило листинге, Мандић каже да се све то ради како би се нанијела политичка штета ДФ-у. “А лаже као пас свако ко покушава да доведе у некакву сумњиву везу мене или неког другог из Нове или ДФ са АНБ-ом. Заправо, неко не баш превише бистар, жели да нас представи као групу мазохиста која у дослуху са режимом организује властита хапшења, понижења, мучења, затварања, вишемјесечна робијања, исцрпљујућа суђења, забрану путовања и ‘уживања’’ у природним љепотама Црне Горе, националну дискриминацију.... Сигуран сам, да би отварање тајних досијеа, зашто се залаже ДФ, управо показало да су иницијатори ове акције радили послове најситнијих достављача за потребе безбједносних служби и то не само ове мале црногорске АНБ него и једне много веће регионалне”, рекао је он.

Упитан да ли страхује због судске одлуке у случају наводног државног удара и да ли ће је прихватити каква год да она буде, челник ДФ-а наводи да у овом судском поступку “суди режим”.

“Да ми имамо посла са професионалним и независним судством оптужница никада не би била ни подигнута. А ако је већ и учињена та грешка са оптуживањем, могла се исправити са избјегавањем давања статуса свједока сарадника лицу које лаже и измишља, а може се и сада прекинути након добијања конкретних писаних доказа везаних за лажи Саше Синђелића.  Ово суђење је само наставак државног терора којим се покушава прикрити изостанак већинске подршке грађана за учлањење Црне Горе у НАТО. Не плашим се пресуде, као што се не плаши нико од оптужених и према њој ћемо се односити онако како она заслужи”, казао је Мандић.

Критикују нас јер се боримо за права обесправљених Срба 

“Нема никаквог рата у опозицији, само има различитог размишљања и различитог односа према нашој прошлости и другачијих погледа на будућност. Лидери Демократа који су били припадници некадашњег блока за заједничку државу са Србијом, данас су постали главни чувари и промотери тековина и идеја 21. маја 2006. Иако је то њихово право да мијењају политичка увјерења био сам не мало изненађен када сам слушао како нас критикују због тога што се боримо за права обесправљеног српског народа и тражимо да се промијене они чланови Устава из 2007. године који нас дискриминишу”, каже Мандић, одговарајући на питање да ли се битка опозиционих партија за јачање рејтинга свела на међусобни рат, посебно ДФ-а са Демократама и да ли се може очекивати крај тих сукоба.

Вучић нас подржава, са ДПС нема никаквих преговора

Мандић је негирао и спекулације у јавности да ДФ преговара са ДПС-ом и да у томе посредује предсједник Србије Александар Вучић: “Не постоје никакви тајни разговори са ДПС-ом, па самим тим нема никакве потребе за било каквим посредовањем. Све што имамо да кажемо то радимо јавно и свако, па и ДПС, може да се према нашој политици одреди такође јавно. Ми имамо намјеру да радимо заједно са свима онима који ће кроз измјене и допуне Устава и закона креирати другачији амбијент од садашњег, а којим ћемо и спријечити дискриминацију и зауставити насилну асимилацију српског народа у Црној Гори”, казао је Мандић.

Одговарајући на питање да ли политика Нове, као и ДФ-а имају подршку Вучића и званичне Србије с обзиром на тврдње да је Вучић ближи са Милом Ђукановићем, челник ДФ-а тврди да Нова и ДФ имају широку подршку у српском народу, Србији и Републици Српској.

“Пошто су Срби из ЦГ најугроженији народ у Европи, изложен дискриминацији и покушају насилне асимилације, његови политички представници уживају повјерење предсједника Србије Александра Вучића и већине опозиционих странака у Србији. На велику подршку наилазимо код патријарха Иринеја, епископа и свештенства СПЦ, као и код водећих интелектуалаца српског народа, рецимо и оних којима режим срамотно забрањује улазак у Црну Гору”, тврди Мандић.

Вијести, 06.11.2018.

Фото: Филип РогановићДатум: 06.11.2018
Close
Close