"Црногорски језик" је политички назив ДПС за српски језик у ЦГ

Оно што је важно разјаснити јесте да у Црној Гори сви говоре српским језиком. Давање том језику других имена и надимака не мјења ту неспорну чињеницу. Може Мишко Вуковић да изда под својим именом Моцартове арије али то не значи ништа.

Тзв. црногорски језик је уставна и политичка категорија, која само представља политички назив којим ДПС у Црној Гори назива српски језик. Бошњаци и муслимани у Црној Гори исто тако имају свој политички назив за српски језик а то је тзв. бошњачки, као што и један број људи у Црној Гори српски језик назива хрватским - каже за ''Новости'' Марко Ковачевић (Нова српска демократија). 

- Наравно, право појединаца да српски језик, којим говоре, назову по свом нахођењу остаје као опција, а поред поменутих назива за српски језик као што су црногорски, бошњачки или хрватски могу се придодати и пачији, гушчији, пилећи, кокошји а Мишко Вуковић и ДПС могу их уставно и законски верификовати и заштитити тако што ће наложити да се између реченица помало кокодакне, пијукне, квакне или слично. 

Ипак, највећи број људи у Црној Гори свој српски језик назива његовим именом и то ће остати непромјењена чињеница и она ће морати да нађе своје мјесто у Уставу, законима и школском систему. Без тога не може бити Црне Горе.

Вечерње новости, 07.11.2018.Датум: 07.11.2018
Close
Close