Божовић: Прослава ослобођења једино 
                                                                                    засметала слугама и фалсификаторима

Божовић: Прослава ослобођења једино засметала слугама и фалсификаторима

- Покушај ДПС и њима сличнима да величанствени скуп „Покољења дјела суде“, који је уприличен као Централна прослава јубилеја 100 година од ослобођења Будве и Боке которске и уједињења Црне Горе и Србије, прогласе за национално шовинистички скуп је јефтини покушај прикривања њиховог инфериорног и слуганског менталитета, казао је менаџер општине Будва Мило Божовић.

Ни мало није, додао је он, изненађујуће да овакве реакције долазе од оних који свако мало фалсификују славну историју Црне Горе на начин да је уподобе са тренутним интересима којима служе, тако свакодневно потврђујући свој издајнички и поданички капацитет.

- ДПС-у смета прослава ослобођења и уједињења због једине идеологије која је њихова константа, а то је конвертитство против сопственог народа. Права је срећа што у времену војне окупације они нису ни постојали, јер ово доказује на којој би страни исти били и 1918 и 1941 године, а то је засигурно на страни окупатора као издајници и службеници туђих интереса, казао је Божовић за ИН4С.

Ми, додао је он, потомци славних јунака који су положили животе у Великом рату имамо прије свега обавезу и право да се сјећамо њихове жртве и да слиједимо морални код који су слиједили и они, а то је стављање златне слободе изнад свега.

– Они који се стиде своје прошлости, свог поријекла и своје историје нам свакако неће, нити на то имају право, држати придике и давати оцјене о карактеру нашег скупа. Својим трагикомичним саопштењима не могу потријети чињеницу да је Бока Которска изњедрила 1900 добровољаца који су се борили у редовима црногорске и србијанске војске и другим савезничким армијама и дали огроман допринос у славној борби за слободу, као ни чињеницу да је храбра и побједоносна Српска војска послије јуначких побједа ослободила Будву на Митровдан 8.новембра 1918.године, истакао је Божовић.

Према његовим ријечима, једини логични разлог због којег режиму смета прослава славних и значајних датума у историји јесте тај што полако, али сигурно схватају чињеницу да нису сви у Црној Гори спремни да буду идеолошки и национално преваспитани и да је узалудно њихово модификовање историје, јер је исто привременог карактера и неодрживо на дуже стазе.

– Овај величанствени скуп организован је и одржан на начин како приличи нашим славним прецима, уз подсјећање на најважније врлине и идеале који су красили њих, а то је слобода, јунаштво, поштење и поштовање и чојство, што су све вриједности које гласноговорници режима не разумије па и не чуди што је скуп наишао на њихово неразумијевање, казао је Божовић.

У крајнем, додао је он, оволика нервоза и паника коју је изазвала пригодна манифестација обиљежавања вијека од ослобођења Боке Которске јасно показује да је ДПС увриједио храбре добровољачке борце који су Црној Гори донијели слободу као и све потомке славних и храбрих бораца.

– Како смо то и истакли у називу нашег скупа“ Покољења дјела суде“ то је уједно и порука онима који неразумним саопштењима покушавају наружити наше право на сјећање и величање највећих вриједности као што су ослобођење и уједињење, желим да поручим да ће и будућа покољења судити о дјелима и недјелима који су они урадили због чега сигурно неће заузети пристојно мјесто у историји. За нас је у потпуности очекивано да они који су се одрекли сопственог поријекла оспоравају наше право да будемо оно што су били наши преци и ми се за разлику од њих поносимо својим поријеклом. Оно што спочитавају нама би било адеватније да су упутили сами себе јер они који фалсификују историју по принципу негације других су заправо ти који његују идеју национал шофинизма. И о једнима и другима је Црна Гора рекла своје у историји, па ће тако и у скоријој будућности, закључио је Божовић.

ИН4С, 08.11.2018.



Датум: 08.11.2018
Close
Close