Милутин Ђукановић у ЕП: Радна група 
                                      последња шанса за демократизацију ЦГ

Милутин Ђукановић у ЕП: Радна група последња шанса за демократизацију ЦГ

Европска унија мора снажно да охрабри рад Радне групе за доградњу изборног законодавства. Ми мислимо да је то последња шанса да дође до демократизације Црне Горе, изјавио је шеф Клуба посланика Демократског фронта Милутин Ђукановић који је данас учествовао на Округлом столу Европског парламента, посвећеном регионалној перспективи интеграција Западног Балкана.

Скупом је предсједавао Дејвид Мекалистер, предсједник Одбора за спољне послове и копредсједавајући Групе за демократску подршку и изборну координацију. Истом је присуствовао и Јоханес Хан, комесар за преговоре о проширењу.

Ђукановић се Европском парламенту обратио на српском језику, како је истакао „језику који говори већина грађана Црне Горе али који, нажалост, није службени језик“.

„Желим да напоменем да је наша политичка групација, Демократски фронт, најпрогоњенија политичка групација у читавој Европи. Нашим лидерима се суди, они се хапсе, одузимају им се пасоши. Да су Андрија Мандић и Милан Кнежевић могли да добију пасоше вјероватно би данас они били у прилици да вас поздраве“, нагласио је посланик ДФ-а и додао:

„Господо, потребно још нешто да знате, што је врло специфично за Црну Гору. У Црној Гори комунистичка власт није се промијенила од 1945. године. Само ова чињеница довољно говори о нивоу демократије у Црној Гори. Поставља се основно питање да ли та и таква власт може да ради на демократизацији друштва а самим тим и да се бори против корупције и организованог криминала. Да ли власт може да се бори сама против себе?“

Напомиње и да нажалост, многе препоруке институција Европске уније нису реализоване.

„У Црној Гори нема снаге за борбу против корупције и криминала, афера ‘Снимак’ још није добила свој судски и политички епилог. И даље постоји огромно неповјерење у изборни процес у Црној Гори. Још увијек имамо изражену снажну дискриминацију по националној, језичкој и вјерској основи. Само да знате да српског народа у Црној Гори има преко 30% а свега 5% припадника тог народа ради у државној администрацији.

Сматрамо да Европска унија мора снажно да охрабри рад Радне групе за доградњу изборног законодавства, како би се поправио амбијент пред одржавање следећих парламентарних избора који су за двије године. Ми мислимо да је то последња шанса да дође до демократизације Црне Горе. Ми заиста другу алтернативу не можемо да видимо. Морају се коначно поставити у Црној Гори демократски стандарди и процедуре које се морају поштовати, и не смију да важе двоструки стандарди, једни за власт а други за опозицију“, поручио је Ђукановић у Европском парламенту.

ИН4С, 27.11.2018.Датум: 27.11.2018
Close
Close