Ковачевић: Све смо ближе Тргу 
                             српског помирења у Никшићу

Ковачевић: Све смо ближе Тргу српског помирења у Никшићу

Власт у Никшићу и предсједник Црне Горе, иако антисрби, парадоксално, настављају са праксом подизања споменика у Никшићу припадницима српског народа из Црне Горе и његовим представницима у разним политичким покретима у 20.вијеку. 

Додуше врло често помијешају бабе и жабе и приликом отварања самих споменика показују срамотан степен незнања о својим прецима, али свакако ми као Срби немамо ништа против споменика нашим сународницима. После споменика Љубу Чупићу у центру, нашем сународнику Србину и човјеку који је био православни хришћанин који се пред стријељање исповједио и причестио, власти на Тргу Саве Ковачевића, подижу споменик за два  покрета. Једном комитском од 1916. до 1918. године који се борио за ослобођење и уједињење Срба и чије су се вође под укрштеним бајонетима заклели на вјерност краљу Петру Карађорђевићу и другом покрету присталица краља Николе, који су се такође залагали за уједињење, али који су имали другачију визију како до њега треба да дође. 

Касније се показало да су, то српско јединство кварили међународни фактори посебно италијанска агентура, који су покрет искористили за властите циљеве, вјерујући да ће тако у расподјели бивших аустроугарских територија добити више. Већина њих је помилована од стране краља Александра и касније су бранили Краљевину Југославију и били њени искрени патриоти. Циљ и једних и других био је остварен - српство се ујединило и створена је југословенска држава. Овом приликом желимо да искажемо поштовање и захвалност српским патриотама из оба српска покрета Виду Ђуровићу, Јовану Радовићу, Крсту Поповићу, Радојици Никчевићу, Тодору Дуловићу, Тошку Влаховићу, Мују Башовићу, Спасоју Тадићу, Сави Лазаревићу, Бошку Бојовићу и многим другим који су се залагали за уједињење. 

С обзиром да се споменик подиже на Тргу Саве Ковачевића, на којем се налази и његов споменик, који се изјашњавао као Србин и по свједочењу Милована Ђиласа није признавао, Црногорце за посебну нацију, који се у Другом свјетском рату оружано обрачунавао са четама Крста Зрновог Поповића и  да је недалеко од тог мјеста споменик Савином рођеном брату Николи, који је био посланик Подгоричке скупштине и гласао за уједињење Црне Горе и Србије, остало је још да на том тргу, на слободном мјесту којег свакако има, подигнемо споменик и Србима из Црне Горе који су били припадници Југословенске војске у отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића и да тај трг симболично назовемо - Трг српског помирења. 

Поздрављамо овај прилог који у изградњи тог трга данас несвјесно дају Мило Ђукановић и Веско Грбовић подижући споменике Србима из Црне Горе. Нека нова и боља генерација Никшићана допуниће ова Трг српског помирења и са спомеником који недостаје. 

Марко Ковачевић, портпарол Нове српске демократије

Фото: ВијестиДатум: 26.12.2018
Close
Close