Мандић: Власти је пендрек 
                                  кључна мјера патриотизма

Мандић: Власти је пендрек кључна мјера патриотизма

Нови Предлог закона о измјени закона о јавном реду и миру Владе Црне Горе, врло јасно и недвосмислено потврђује чињеницу  да  је Црна Гора полицијска држава, у којој је сила мјера свега што се тиче слободе грађана. Логично је да овакав закон предлаже Влада, јер је на њеном челу политичар чији је начин размишљана обликован у полицијској матрици беспоговорне послушности надређеном и строге контроле према потчињенима. Та врста људи не зна шта значи слобода јер је они никада нису окусили него су читав живот били потчињени или су некога потчињавали. 

Међутим, са законском забраном слободе мишљења и јавног изношења суда о било чему сваки напредак друштва се привремено губи, као што се губи и могућност да већина оних који се сматрају интелигенцијом, напокон, нешто проговоре. Нажалост, већина интелектуалаца, универзитетских професора и академика је већ покорена од стране овог режима који користи методе њиховог узора Јова Капичића, оснивача Голог отока. Такође, у политичком смислу,  власт за себе граби још једно оружје за обрачуне са антирежимском опозицијом, при чему овога пута желе да дају чак и законски основ полицији да настави посао  преторијанске гарде режима, а не успостављања сервиса грађана који води рачуна о њиховој безбједности. 

Режим је толико огољен и стање у земљи тако катастрофално, да се сада бављење кључних особа из власти криминалом и прогоном људи жели и правно кодификовати, а сви остали елементи друштва ућуткати, потчинити и понизити. Као да прогон ДФ-а и хапшење наших посланика није било довољно блиско 1948. години, па су овим предлогом закона још више хтјели да тренутно стање приближе тадашњем. Имајући то у виду, не би требало да нас чуди, да Влада ускоро донесе одлуку о прављењу неког ''Сабирног центра за друштвено корисни рад'' у ком би они који слободно мисле и говоре ''одрађивали'' своју казну за то. Јер наследницима Јова Капичића, какав је Душко Марковић, овакве врсте одлука и приличе. 

Усвајањем овог предлога, полиција ће добити још једну могућност да, када год хоће, прави прогон по Црној Гори малтретирајући и кажњавајући политичке противнике и неистомишљенике. Овакав предлог закона је рађен коз договор Душка Марковића и Мила Ђукановића, по врло прецизним упутствима предсједника ДПС-а. 

Овакво понашање је незабиљежено у цивилизованом свијету и овај режим води државу Црну Гору у нестанак. Кључна личност уједињења 1918. године и главни опозициони политичар у Краљевини Црној Гори, Марко Даковић, рекао је својевремено за краљевину Срба Хрвата и Словенаца: ''Овом државом су сви задовољни – и ујединитељи јер им се идеја остварила, и противници уједињења јер се држава вођена на овакав начин распада".  

Ситуација је приближно таква и у данашњој Црној Гори па тако сви грађани који су 2006. године гласали на референдуму могу бити задовољни - и они који су гласали за независност јер им се идеја остварила, и они који су били за јединство Црне Горе и Србије јер се држава којом се овако управља распада. Најбољи доказ за то су овакви предлози закона, гдје пендрек треба да буде кључна мјера патриотизма. 
Датум: 28.12.2018
Close
Close