Мандић: Катнић изиграва Миловог
                                  тјелохранитеља, али Душко Кнежевић
                                         није Саша Синђелић

Мандић: Катнић изиграва Миловог тјелохранитеља, али Душко Кнежевић није Саша Синђелић

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера ДФ Андрија Мандић истакао је да опозиција не смије дозволити да се афера „Коветра“ заташка.

- ДФ подржава сваку иницијативу која води ка слабљењу ДПС-а. Ова афера је можда и највећа у последњих двадесетак година у Црној Гори, главни актери су људи из врха власти, правосуђа, тајкуни блиски првом човјеку режима. После ових открића ништа више не може остати исто, а режим ће урадити све да крене у заташкавање ове афере или скретање у неке друге теме као што већ раде ангажујући познате режимске плаћенике по медијима, казао је Мандић у интервјуу недељнику „Монитор“.

Афера „Коверта“ и даље дрма Црну Гору. Шта Вама говори ова афера, као и начин на који реагују овдашње институције?

- Било је довољно да отпадне један шраф из машинерије ДПС-а да би се тај политичко-криминални монструм почео дрмати из темеља. Имајући у виду спрегу самог врха власти, тужилаштва, тајкуна и организованог криминала, како показује и ова афера, ми морамо да схватимо да имамо посла са вјероватно најопаснијом криминалном организацијом у Европи, и морамо се понашати у складу са том чињеницом, односно урадити све да јој станемо на пут. Видите кроз шта је све пролазио и пролази ДФ у својој борби за слободну Црну Гору, на нашем примјеру сви могу да виде како то изгледа када читава та хоботница крене на свог противника, али све смо издржали и ништа нас не може поколебати.

За разлику од неких претходних случајева у ДПС-у, НАТО тајкун Душко Кнежевић није хтио да ћутећи гледа како га ГСТ Миливоје Катнић третира као крпу и присиљава да за потребе криминализованог режима лажно свједочи против ДФ-а. Професор Кнежевић није пристао да буде у друштву Саше Синђелића и Мирка Велимировића за шта је платио скупу цијену – уништен посао, отете и опљачкане банке, малтретирани и хапшени запослени. Урадио је оно што до сада није нико од заплашених, понижених и компромитацији изложених пријатеља Мила Ђукановић, а проговорио је о малверзацијама и криминалним радњама врха ДПС-а.

Ова афера осим што је указала на криминал у врху власти, допринијела је да читава јавност још једном види да је тужилаштво ударна песница ове хоботнице. У то су грађани могли да се увјере и током свих ових година прогона ДФ-а, а сад то гледају и у овом случају, кад ГСТ изиграва тјелохранитеља Мила Ђукановића. Видјели смо да те особе немају било каквих скрупула, да су спремни на сваку врсту подметања, злоупотреба, уцјена. А то може само неко ко је огрезао у криминалу и неморалу. Дакле, режим је труо, а ми посматрамо распад хоботнице која је стојала иза пљачке грађана Црне Горе и иза најтежих кривичних дјела, међу којима су и уклањање и застрашивање оних за које процијене да им представљају опасност.

СДП је прошле седмице покренуо иницијативу да се у парламенту говори о овој афери, али за сада нема подршке остатка опозиције. Демократе су се изјасниле да нема смисла о томе расправљати унутар институција система, док се одговор Ваше политичке групације чека. Шта ћете одговорити?

- ДФ подржава сваку иницијативу која води ка слабљењу ДПС-а. Ова афера је можда и највећа у последњих двадесетак година у Црној Гори, главни актери су људи из врха власти, правосуђа, тајкуни блиски првом човјеку режима. После ових открића ништа више не може остати исто, а режим ће урадити све да крене у заташкавање ове афере или скретање у неке друге теме као што већ раде ангажујући познате режимске плаћенике по медијима.

Самим тим, на опозицији је да не дозволи епилог који прижељкује режим, ова афера не смије бити прикривена, па не видим зашто се о њој не би расправљало и у парламенту, и свуда гдје се грађанима може указати ко их је пљачкао више од двије деценије и да не смију више то да трпе.

Било је и других иницијатива које нијесу успјеле да окупе цијелу опозицију откако је избила афера „Коверта“. Исто се дешавало и раније, око других важних питања. Зашто је то тако?

- Пошто су сад постали учестали позиви на протесте, чак и од неких који од протеста бјеже годинама, ево да поручим још једном да смо ми увијек спремни и за тај облик борбе. Са нама нема тајни и недоумица. Иако су странке које сада најављују и тај вид политичке борбе више пута одбиле наше позиве да радимо заједно и да идемо удружено на протесте, ми ћемо поступити другачије и њих подржати у конкретним политичким акцијама.

ДФ за акцију

Често се управо ДФ види као тачка раздора унутар опозиције.

– Зарад мира у опозицији и као допринос покушају да се наредних дана повлаче неки заједнички потези, прећутаћу ко су политички, медијски и НВО центри који стоје иза тих лажи. Лако је демантовати те неистине и спинове, а ја ћу то урадити у неколико примјера. На десетине иницијатива за обједињавање опозиције је покренуо ДФ, од Владе и парламента у сјенци, позива на протесте, прављења заједничких листи на локалним изборима, итд, итд… Оно што је ипак најхитније је да је све иницијативе ДФ-а у посљедњих пола године подржала већина опозиције. Уосталом, и иза кривичне пријаве коју смо поднијели против Ђукановића, Кнежевића, Катнића и Стијеповића, стала су 22 посланика опозиције, што је, признаћете, већина опозиције.

Не схватам, а наслућујем, зашто поједине странке нијесу хтјеле да стану иза те пријаве која је обухватила четири кључна актера афере „Коверта“. Дакле, нема потребе било ко у опозицији да се прибојава или избјегава ДФ. Ми смо ту за сваку конкретну акцију, само нијесмо за то да се ништа не ради.

Има ли опозиција план сада, везано за аферу Коверта? Има ли ДФ?

– ДФ увијек има план и ми смо отворени да разговарамо и о другим иницијативама.

Хоће ли се ДФ вратити у парламентарни одбор за реформу изборног и другог законодавства? Шта ако се избори наредне године буду одржавали по досадашњим правилима?

- Радна група у овом тренутку није у фокусу политичких збивања, а и када је била њен рад је режим опструирао тако што је киднапован и затворен Небојша Медојевић, а у Скупштини био затворен Милан Кнежевић.

Избори се неће и не могу одржати по садашњим правилима и то је јасно и ДПС-у и међународној заједници. Изборне крађе, малверзације и злоупотребе ДПС-а, од којих смо једну видјели и у снимку који је медијима доставио Душко Кнежевић, морају бити заустављене. Нико не зна шта ће се све још дешавати везано за аферу „Коверта“, па ће и то несумњиво имати своје импликације на ову тему.

Дискриминација Срба

Представници Ваше политичке групације током једне од више ваших недавних посјета Београду, тражили су од Александра Вучића, предсједника Србије, да помогне око прогона Срба у Црној Гори. Мислите ли да је предсједник Србије права адреса, с обзиром на његову политичку прошлост. Видите ли неку разлику између врха Србије и Црне Горе данас?

- Да, предсједник Србије је једна од најважнијих адреса која може помоћи Србима у Црној Гори да се изборе за бољи положај. Можемо попричати о политичкој прошлости свих политичких лидера у Црној Гори и Србији, да видимо шта то некога дискредитује, а шта не, који су то критеријуми да неко „ваља, а неко не“, ко их прописује, који то „врховни ауторитети“. Црногорском режиму су пријатељи терористи Харадинај и Тачи, а непријатељи Вучић и Додик који нити су терористи, нити су починили било какав злочин. Али ту је проблем други, такви просто мрзе српски народ, српску цркву, културу… Мисија НСД је, осим промјена и рушења актуелног режима, борба за равноправност српског народа у Црној Гори, заустављање његове дискриминације. Природно је да о положају српског народа разговарамо са предсједником Србије, који је показао да има слуха за ове проблеме и ако то некоме смета ми му ту не можемо помоћи. Такође, велико мије задовољство да констатујем да смо успоставили снажну сарадњу са свим политичким лидерима Срба у региону. На крају, познато вам је да сам ја у добрим односима и са појединим политичарима из опозиције у Србији и то није никаква тајна.

Састанак са Путином, на ком сте били, обиљежило је и неколико малих протоколарних скандала. Мислите ли да вам то, али и некритички однос према Србији и Русији помаже или одмаже у Вашој политичкој борби у Црној Гори?

- Дуго трајање нашег народа на овим просторима је резултат различитих борби које су водили наши преци у прошлости. Нису те борбе биле само војничке него прије свега одбрана нашег начина живота, вјере, језика, националног идентитета… Вјерујем да и данас већина грађана Црне Горе држи до тих вриједности.

У свакој борби а посебно политичкој морате полазити од истине, а истина је да Црна Гора нема ближих од Србије и Русије. Зато је колеги Милану Кнежевићу и мени била изузетна част и задовољство да се сретнемо и разговарамо са предсједником Путином, најмаркантнијом политичком фигуром на планети, човјеком који је велики пријатељ српског народа и предсједник државе која је вјековна заштитница, најближи савезник и пријатељ Црне Горе.

Нажалост, овдашњи главни ликови из најновије корупционашке афере су због њима познатих разлога пљунули на то пријатељство и савезништво, као и на своје претке. Ми смо за сарадњу и са Истоком и са Западом, али не заборављамо ко нам је најближи пријатељ. То историјско искуство никада не смијемо заборавити а изгледа да се поново приближавају тешка времена када ће бити неопходно да се ова земља и овај народ ослоне на провјерене пријатеље и савезнике.

Монитор, 01.02.2019.Датум: 01.02.2019
Close
Close