Лекић: Не остаје нам ништа друго већ да се
                        гушимо, трујемо, обољевамо, док ову
                        хоботницу не пошаљемо у прошлост

Лекић: Не остаје нам ништа друго већ да се гушимо, трујемо, обољевамо, док ову хоботницу не пошаљемо у прошлост

На седмој сједници СО Пљевља одржаној 8.фебруара 2018. године прва тачка дневног реда била је: Разматрање стања квалитета ваздуха у општини Пљевља за последња три мјесеца са предлогом закључака за ублажавање штетних последица аерозагађења. Одборник Нове српске демократије Милан Мијо Лекић је дискутовао по овој тачки дневног реда рекавши следеће:

Поштовани грађани, даме и господо колеге одборници,

Данас имамо на дневном реду једну најзначајнију – најбитнију тему за грађане Пљеваља. Није она најбитнија и најзначајнија данас, јуче, ове или прошле године, већ је најзначајнија тема пуних 30 година.

Најзначајнија је зато што директно утиче на здравље наших грађана и зато што директно утиче на депопулацију становништва Пљеваља.

Нажалост, и о овој као и многим другим значајним темама расправа се води иза затворених врата, без директног преноса РТВ Пљевља, искључиво због притиска и утицаја предсједника Општине на директора РТВ Пљевља.

Никада ми неће бити јасно, господине предсједниче и господо из ДПС-а, због чега избјегавате директан пренос РТВ Пљевља ако има ишта тачно што причате и што се хвалите да сте добро радили и да сте доста и поштено и транспарентно урадили.

Ви, господо из ДПС-а, морате бити свјесни одговорности да сте због ситних сопствених интереса полтронским, снисходљивим и удворничким односом према подгоричкој хоботници, подржавањем једне криминализоване, лоповске, однарођене и издајничке организације, којој би да у овој држави Црној Гори има макар „И“ од институција, „П“ од правног и „С“ од система био забрањен рад.

Не да сте уништили животну средину Пљеваља већ сте уништили све што се могло уништити у општини која располаже са преко 50 % природних богатстава Црне Горе.

Пљевља су постала највећа еколошка рупа, не у Црној Гори и у окружењу, већ у Европи;

Пљевља су град са највећим процентом обољелих од респираторних и малигних болести;

Пљевља су град са највећим негативним природним прираштајем;

Пљевља су град са највећим старосним просјеком;

Пљевља су град са највећом депопулацијом становништва;

Свима је познато, па и врапцима на грани, да локална самоуправа и управа не може сама и директно поправити стање животне средине у Пљевљима, без обзира ко влада и управља локалном самоуправом и управом али може директним утицајем на највеће загађиваче у нашој општини.

Највећи загађивачи у нашој општини су привредна друштва чији је већински власник држава, Рудник угља, Термоелектрана Пљевља коју представља подгоричка хоботница, тајкунска привредна друштва – „ Вектра Јакић“ и „Градир Монтенегро“ које исто представља и заступа подгоричка хоботница, градске котларнице и 5 хиљада индивидуалних ложишта којих не би било да је :

Електропривреда Црне Горе испунила обавезу из 1974.године да изгради систем топлификације града Пљеваља, да би добила урбанистичке услове за изградњу првог блока ТЕ Пљевља;

Не би их било да је електропривреда реализовала уговор о изградњи топлификације Пљеваља који је потписала са руском компанијом 1997. године;

Не би их било да је Влада Црне Горе, када је већ преузела обавезу електропривреде Црне Горе 2015.године, да она изгради систем топлификације Пљеваља а све са циљем да грађани Црне Горе плате обавезе електропривреде како би се повећао профит компаније „А2А“, боље речено компаније „Ацо-Ана-Мило“.

Сваке године на овој скупштини разматрамо информацију о заштитити животне средине коју припрема Секретаријат за уређење простора – одјељење за заштиту.

За претходне године, и ко год упореди податке присуства загађујућих материја у ваздуху није тешко закључити да су они приближно исти и да искључиво зависе од метереолошких услова.

Лекић је даље навео како сматра да мјере које је локална управа преузела нису дале резултат и да су субвенције за набавку брикета и пелета највећа глупост и навео разлоге и због чега:

Користи од тога су имали само имућни појединци, трговци опреме за гријање, произвођачи брикета и пелета и појединци из локалне управе.

Да је имало озбиљних и добрих намјера да се побољша животна средина, локална управа би дала субвенцију на огревно дрво. У том случају би већина домаћинстава умјесто угља користила дрва за огрев.

„Вектра Јакић“ производи и продаје огревно дрво а истовремено дугује општини 4-6 милиона евра, могла је општина смањити своја потраживања.

Поштовани грађани, ове мјере које је предложила опозиција сигурно би дале одличне резултате али сам сигуран да их одборници из ДПС-а не смију прихватити од подгоричке хоботнице.

Сигуран сам да и оне које сами дефинишу неће бити спроведене у дјело.

Зато, поштовани грађани, не остаје нам ништа друго већ да се гушимо, трујемо, оболијевамо, расељавамо све док ову криминализовану, лоповску, однарођену и издајничку хоботницу не пошаљемо у политичку прошлост – поручио је Лекић на сједници.

Извор: ПВНовине, 08.02.2019.Датум: 08.02.2019
Close
Close