Алексић за ИН4С: Не престаје
                                дискриминација Срба у Црној Гори

Алексић за ИН4С: Не престаје дискриминација Срба у Црној Гори


Он је за портал ИН4С рекао да то потврђује и његов примјер, односно актуелни судски процес пред Основним судом у Подгорици.

Алексић је навео да се у јуну прошле године јавио на јавни конкурс, који се односио на предмет Црногорска књижевност на Студијском програму за Српски језик и јужнословенску књижевност на Филолошком факултету у Никшићу.

– У питању је био јавни конкурс. Пошто сам задовољавао све тражене услове – предао сам документа на конкурсу који је трајао мјесец. Након протока извјесног времена, пошто нијесам добио никакав одговор шта је било са мојом кандидатуром, писмено сам се обратио факултету и добијам одговор да је у питању – омашка административног радника, односно да није било ријеч о јавном, већ о интерном конкурсу. То је потпуно бесмислено, јер уколико је у питању омашка она је морала да буде исправљена док је конкурс трајао, односно јавно обзнањено да је ријеч о омашци, казао је Алексић.

Према његовим ријечима, Сенат Универзитета је потом добио одлуку да на том послу буде ангажована извјесна особа која је већ радила на Филолошком факултету.
 
– Поднио сам тужбу, јер сматрам да сам оштећен, односно да није у питању никаква омашка већ смишљена акција – то јест дискриминација мене као припадника српског народа. Тражио сам поништење одлуке Сената Универзитета и да се обави избор у складу са конкурсом, који, понављам никад није поништен, већ је био важећи, указује Алексић.

Он истиче и да судски процес прате подметања.

– Судски процес такође прате подметања, јер адвокат Универзитета наставља са причом да се ради о омашци, али то није довољно већ се прави фалсификат – у одговору на моју тужбу се наводи како сам се ја наводно јавио на конкурс за предмет Црногорски језик на Студијском програму за српски језик и јужнословенску књижевност што је парадоксално, јер не може бити предмет црногорски језик на Студијском програму за српски језик. У питању је смишљена подвала, како би неко сјутра могао да каже да сам се јавио да предајем црногорски језик, који иначе не признајем као научну и лингвистичку чињеницу, већ да је у питању политичка категорија, казао је Алексић.

Како је навео, сличну „омашку“ прави и ректор Универзитета.

- У одлуци Сената Универзитета наводи да је конкурс био расписан на Студијском програму црногорски језик и јужнословенка књижевност, а не Српски језик и јужнословенска књижевност. То је врло тенденциозно. Мислим да је у питању смишљена манипулација која ће некоме сјутра отворити врата да ме на основу тога оптужи да сам лицемјер, јер јавно заговарам непостојање црногорског језика као научне категорије, а овамо се јављам да предајем на Студијском програму за црногорски језик, казао је Алексић.

Он је упитао да, када се њему као посланику, јавном раднику и политичару праве овакве смицалице и подмећу фалсификати, шта онда могу да очекују обични грађани.

– Ако није у питању залуђивање  како се онда може тумачити то што кажу да је конкурс јаван, а потом да је интерни, јер тако онда свака државна институција или установа може да распише конкурс на који, ако се јави неко ко је неподобан, да онда они кажу – то није био јавни конкурс већ интерни и ми смо већ примили неког из својих редова. Чему онда служе јавни конкурси. У питању је, дакле, смишљена акција дискриминације Срба. Јер, ако се ја као представник Срба у Скупштини Црне Горе третирам на овакав начин, онда можете мислити како пролазе обични грађани који траже праву и своје мјесто у Црној Гори. Очигледно је да у образовном систему Црне Горе нема мјеста за Србе, што и пракса потврђује, јер је тај систем оаза за партијске кадрове ДПС, СД и Бошњачке странке, закључио је Алексић.

ИН4С, 12.03.2019.Датум: 12.03.2019
Close
Close